.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Κουρουμπλής: Προτεραιότητά μας η κάλυψη των αναγκών των παιδιών

Την επιθυμία να δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των παιδιών εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την περασμένη Παρασκευή με τους διευθυντές των Πανεπιστημιακών Παιδιατρών Κλινικών της χώρας. Απαντώντας στο πάγιο αίτημα για δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός δήλωσε ότι αυτό εξετάζεται με σοβαρό και οργανωμένο τρόπο. 


Οι εκπρόσωποι των κλινικών ενημέρωσαν διεξοδικά
την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν όσον αφορά στη λειτουργία των τομέων της Παιδιατρικής, με κύρια την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την οριακή κάλυψη των εφημεριών αλλά και τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του προσωπικού.


Ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε πως η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτούς τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης συναρτήσει των αφόρητων πιέσεων και απειλών, επέλεξε και επιλέγει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο τη στήριξη αυτού του χώρου. «Η επιλογή αυτή επικυρώθηκε με την παρουσία του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας και την εξαγγελία των προσλήψεων των 4.500 μόνιμων θέσεων στο χώρο της Υγείας», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά στα επιμέρους ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως το θέμα των γυναικών ιατρών που εγκυμονούν και πρέπει να αναπληρωθεί η θέση τους αλλά και των εξειδικεύσεων και της καλύτερης οργάνωσης των μονάδων εντατικής θεραπείας για παιδιά, ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα δώσει άμεση λύση. 

Σχετικά με το θέμα των προσλήψεων ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως θα αξιολογηθούν ιεραρχικά οι ανάγκες και εν συνεχεία θα καλυφθούν διεξοδικά. 

Για το αίτημα κατασκευής Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε πως εξετάζεται με σοβαρό και οργανωμένο τρόπο, καθώς οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονία και Θράκης δικαιούνται ένα τέτοιο νοσοκομείο.

Ο υπουργός Υγείας εξεδήλωσε την ικανοποίησή του από τη συνάντηση υποστηρίζοντας πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών, τα οποία λόγω ηλικίας δε μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και η στάση μας απέναντί τους είναι στοιχείο του πολιτισμού μας. 

Στη συνάντηση παρευρέθη επίσης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος δήλωσε ότι «πολιτική μας βούληση είναι να αναδιοργανώσουμε το σύστημα Υγείας σε άλλη βάση. Με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων. Και με βάση τα κοινωνικά αγαθά. Αυτή είναι η βούλησή μας. Ο σχεδιασμός του υπουργείου για την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό είναι σε εξέλιξη και με μόνιμο προσωπικό και με επικουρικό προσωπικό. 

Το μεγάλο πρόβλημα κατά την άποψή μου είναι ότι κινδυνεύουμε να έχουμε την πολιτική βούληση να ενισχύσουμε την δημόσια περίθαλψη, να βρούμε κουτσά στραβά και τους πόρους και να μην υπάρχει διαθεσιμότητα από ανθρώπινο δυναμικό να καλύψει τις θέσεις. Ήδη υπάρχουν θέσεις που προκηρύσσονται και βγαίνουν άγονες, υπάρχει μετανάστευση ιατρών στην Ευρώπη, γιατί το σήμα που είχε δοθεί την προηγούμενη περίοδο ήταν ότι η δημόσια περίθαλψη πάει για διάλυση. Και ότι οι νέοι ιατροί δεν έχουν κανένα μέλλον σε αυτή τη χώρα. 

Οφείλουμε λοιπόν αυτό να το αντιστρέψουμε. Και να βρούμε και συμπληρωματικά κίνητρα, δεν μπορούμε να μιλάμε για μισθολογικές αυξήσεις αυτή τη περίοδο - το καταλαβαίνουμε όλοι, αλλά μπορούμε να βρούμε συμπληρωματικά κίνητρα τα οποία θα διευκολύνουν και θα κάνουν πιο ελκυστικές αυτές τις θέσεις που θα προκύψουν. Ευελπιστούμε στη συνεργασία του πιο έμπιστου και επιστημονικά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που έχει το σύστημα υγείας στη πατρίδα μας. Με αυτούς θα κάνουμε ότι μπορέσουμε, δημιουργώντας ταυτόχρονα και μία ζώνη υγειονομική αν θέλετε, επιτρέψτε μου τον όρο , απομόνωσης της διαφθοράς, της προκλητής ζήτησης ,της συναλλαγής με συμφέροντα και της εκμετάλλευσης του αρρώστου.

Δεν έχουμε κανένα λόγο να συνεχίσουμε να προσφέρουμε πολιτική ασυλία σε τέτοια φαινόμενα που προσβάλουν και τους έντιμους ιατρούς του συστήματος και κυρίως τη κοινωνία». 

Δεν υπάρχουν σχόλια :