.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Διακόσιοι επιστήμονες συμφωνούν: Τα αντικολλητικά τηγάνια κάνουν κακό στην υγεία

Η αντικολλητική στρώση των τηγανιών μαγειρέματος φαίνεται πως δεν είναι και τόσο καλή για το υγιεινό μαγείρεμα.

Όπως ενημερώνουν με μια συλλογική δήλωση τους πάνω από 200 κορυφαίοι επιστήμονες στην ‘Δήλωση της Μαδρίτης’, τα εν λόγω τηγάνια όπως και κάποιοι τύποι συσκευασιών φαγητού, διαθέτουν τα χημικά poly και perfluoroalkyl, γνωστά και ως PFAS.   

Έρευνες στον τομέα των ζωικών επιστημών έχουν αποδείξει ότι μερικά PFAS μπορούν να προκαλέσουν
προβλήματα στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία των ανθρώπων.   

Σχετικά με τις βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν στην υγεία, αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μεταβολές στην τοξικότητα στο συκώτι, διαταραχές στον μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα, προβλήματα στην κύηση, καρκίνο σε διάφορα όργανα, ακόμη και τον θάνατο.   
Tα PFAS μεταδίδονται μέσα από τα καταναλωτικά αγαθά που τα περιλαμβάνουν, την βιομηχανική δραστηριότητα και τις πολεμικές επιχειρήσεις στον αέρα, το νερό και το έδαφος. 

Για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης τους, οι εν λόγω επιστήμονες συνέταξαν μια σειρά λύσεων που απευθύνονται ξεχωριστά σε κυβερνήσεις, την επιστημονική κοινότητα και τους παραγωγούς. 

Χαρακτηριστική είναι η πρότασή τους για την σηματοδότηση των προϊόντων που περιέχουν PFAS ώστε να αναγνωρίζονται εύκολα από τους καταναλωτές.

Δημοσίευση σχολίου