.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Ευεργετικός για την υγεία και την... οικονομία ο θηλασμός

Μια σειρά από επιστημονικές μελέτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποδεικνύουν ότι ο παρατεταμένος μητρικός θηλασμός μπορεί να σώσει τη ζωή 800.000 και πλέον βρεφών κάθε χρόνο, να προστατέψει τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού, αλλά παράλληλα να εξοικονομεί δισεκατομμύρια δολάρια στα συστήματα υγείας, χάρη στον προστατευτικό του ρόλο από ορισμένες παιδικές ασθένειες.

Σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», μόνο
ένα παιδί στα πέντε θηλάζει έως τους 12 πρώτους μήνες της ζωής του στις πλούσιες χώρες, και ένα παιδί στα τρία θηλάζει αποκλειστικά τους έξι πρώτους μήνες στις χώρες μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος.

Έτσι, εκατομμύρια είναι τα παιδιά που δεν επωφελούνται πλήρως από τα οφέλη του μητρικού γάλατος, το οποίο καλύπτει όλες τις διατροφικές ανάγκες του βρέφους τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, λιγότερο από το 40% των βρεφών στον κόσμο επωφελείται σήμερα από τον θηλασμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά μάλιστα «αποκλειστικό» μητρικό θηλασμό έως την ηλικία των έξι μηνών και μερικό θηλασμό έως τα δύο χρόνια.

Οι ωφέλειες για τα παιδιά και μητέρες

Ο θηλασμός φημίζεται εδώ και χρόνια για την ευεργετική του δράση στην υγεία του βρέφους και αυτή της μητέρας του.

Ο μακροχρόνιος θηλασμός «μπορεί να σώσει 800.000 και πλέον ζωές παιδιών ετησίως στον κόσμο, αριθμός που ισοδυναμεί με το 13% του συνόλου των θανάτων παιδιών ηλικίας μικρότερης των δύο ετών», σημειώνεται στο δημοσίευμα του περιοδικού, ενώ μπορεί να αποτρέπει κάθε χρόνο τον θάνατο 20.000 μητέρων από καρκίνο του μαστού.

Πρόληψη παιδικών ασθενειών και καρκίνου

Σημειώνεται επίσης ότι στις πλούσιες χώρες, ο θηλασμός μειώνει κατά περισσότερο από ένα τρίτο τα κρούσματα αιφνιδίου θανάτου στα βρέφη. Αντίστοιχα, στις φτωχές χώρες ή τις χώρες μεσαίου εισοδήματος σχεδόν οι μισές επιδημίες διάρροιας και το ένα τρίτο των αναπνευστικών λοιμώξεων θα μπορούσε να αποτραπεί χάρη στον θηλασμό.

Ο μακροχρόνιος θηλασμός φέρεται επίσης να μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη στο παιδί, ενώ στις μητέρες δείχνει να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

Οι ερευνητές υπολόγισαν εξάλλου ότι, αν αυξανόταν σε 90% το ποσοστό του αποκλειστικού θηλασμού έως τους πρώτους έξι μήνες στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βραζιλία και σε 45% στη Βρετανία, θα μειωνόταν το κόστος θεραπείας κοινών παιδικών ασθενειών, όπως η πνευμονία, η διάρροια, το άσθμα.

Αλλά και για την οικονομία

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, τα οφέλη του θηλασμού δεν αφορούν μόνο τις φτωχές χώρες.

«Οι εργασίες μας δείχνουν σαφώς ότι ο θηλασμός σώζει ζωές και επιτρέπει την εξοικονόμηση πόρων σε όλες τις χώρες, πλούσιες ή φτωχές», τονίζουν.

Χάρη στον θηλασμό, «μια εξοικονόμηση για το σύστημα υγείας τουλάχιστον 2,45 δισεκ. δολαρίων στις ΗΠΑ, 29,5 εκατ. στη Βρετανία, 223,6 εκατ. στην Κίνα και 6 εκατ. στη Βραζιλία» είναι εφικτή.

Στις πλούσιες χώρες, η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά παγκοσμίως όσον αφορά τον θηλασμό έως 12 μήνες (αντίστοιχα κάτω από 1%, 2% και 3%).

Επιπλέον, εκτιμούν ότι ο ανεπαρκής θηλασμός προκάλεσε απώλειες 302 δισεκ. δολαρίων (0,49% του παγκόσμιου ΑΕΠ) το 2012.

Επιθετική διαφήμιση για υποκατάστατα

Οι επιστήμονες εκφράζουν λύπη για τις επιθετικές διαφημίσεις υπέρ των υποκατάστατων γάλατος, διότι όπως εξηγούν υπονομεύουν τις προσπάθειες των αρχών για την προώθηση του μητρικού θηλασμού.

«Ο κορεσμός των αγορών πλούσιων χωρών οδήγησε τους βιομήχανους να εισχωρήσουν γρήγορα στις αναδυόμενες αγορές. Οι παγκόσμιες πωλήσεις γάλατος (σε αντικατάσταση του μητρικού) αυξήθηκαν από δύο δισεκ. δολάρια το 1987 σε 40 δισ. περίπου το 2014».

Τονίζουν δε ότι οι χώρες μπορούν να προωθήσουν σημαντικά τον θηλασμό. Χάρη στην πολιτική που έχει ακολουθηθεί στη Βραζιλία, η διάρκεια του θηλασμού από 2,5 μήνες που ήταν το 1974-1975 αυξήθηκε σε 14 μήνες το 2006-2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια :