.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Τέλος στα τρανς λιπαρά βάζει η FDA

Σειρά μέτρων με στόχο την κατάργηση των τρανς λιπαρών οξέων στα τρόφιμα ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σε ορίζοντα τριετίας. Από το 2006 οι βιομηχανίες τροφίμων είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στις συσκευασίες το ποσοστό των τρανς λιπαρών, γεγονός που έχει συντελέσει σε μείωση της κατανάλωσής τους, όχι όμως στο επιθυμητό επίπεδο.


«Τα μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια (PHOs), η βασική πηγή προέλευσης των τεχνητών τρανς λιπαρών οξέων στη βιομηχανία τροφίμων, δεν θεωρούνται γενικώς ασφαλή ώστε να χρησιμοποιούνται στην ανθρώπινη διατροφή. Η συγκεκριμένη απόφαση καταδεικνύει τη δέσμευση που έχει αναλάβει η FDA να προστατεύει την υγεία της καρδιάς όλων των Αμερικανών» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Έντονη ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η FDA είχε ζητήσει την απαγόρευση των τρανς λιπαρών οξέων από το 2013 ζητώντας παράλληλα από τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του θέματος, παραθέτοντας επιστημονικώς τεκμηριωμένα στοιχεία. 

Από το 2006 οι βιομηχανίες τροφίμων είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στις συσκευασίες των προϊόντων τους το ποσοστό των τρανς λιπαρών οξέων που περιέχουν. Μολονότι η κατανάλωση τους μειώθηκε κατά σχεδόν 78% από το 2003 μέχρι το 2012, η FDA δεν έπαψε να ανησυχεί για τις επιπτώσεις τους στην υγεία των καταναλωτών. 

Τα τρανς λιπαρά οξέα παράγονται είτε φυσικά, στο στομάχι των μηρυκαστικών ζώων κατά την επαφή της τροφής με ορισμένα βακτήρια, είτε βιομηχανικά με την υδρογόνωση των φυτικών ελαίων - μια διαδικασία που επιτρέπει τη στερεοποίηση του λίπους με αποτέλεσμα να διευκολύνει τη χρήση και τη συντήρησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :