.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Π. Κουρουμπλής: Υποστελέχωση στην Υγεία, διαχειριζόμαστε προϋπολογισμούς άλλων

«Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση» ανέφερε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό, Ανδρέα Ξανθό επισκέφθηκαν το Ηράκλειο και πήραν μέρος σε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην υποστελέχωση που υπάρχει στις δομές υγείας και πρόσθεσε ότι «κληθήκαμε να διαχειριστούμε προϋπολογισμούς που ψήφισαν άλλες κυβερνήσεις».


Όμως συνέχισε, παρά τα προβλήματα «έχουμε μια βασική επιλογή που λέει ότι η κοινωνία μας έχει ανάγκη τώρα» και διευκρίνισε πως σ' αυτήν την οικονομική και κοινωνική κρίση η απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι να εξαντλήσουμε όχι τα περιθώρια των πλεονασμάτων αλλά των υστερημάτων της οικονομίας.

«Όραμα έχουμε, αλλά έχουμε και μια σκληρή πραγματικότητα να διαχειριστούμε», είπε ο κ. Κουρουμπλής, ο οποίος χαρακτήρισε κρίσιμο ζήτημα για την Υγεία, την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

«Χωρίς στρατηγική για την πρόληψη δεν πας πουθενά, οι 4.500 διορισμοί ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού από το σύνολο των 7.500 προσλήψεων στο Δημόσιο, είναι σημαντικοί, αλλά αποδεικνύονται ελάχιστοι όταν έχουν προηγηθεί 25.000 αποχωρήσεις εργαζομένων» είπε ακόμη ο υπουργός και ανακοινώσε ότι, διαγωνισμός για την ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ, που επί χρόνια ήταν στάσιμος άνοιξε για την προμήθεια 180 ασθενοφόρων ενώ επεσήμανε πως σε συνάντηση που θα έχει με Ευρωπαίους εταίρους θα επιδιώξει πρόσθετους πόρους για την υγεία.

Ο υπουργός Υγείας μαζί με τον Αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό, κατά τις σημερινές τους επαφές είχαν συνάντηση εργασίας, με τη Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (ΥΠΕ ) Κρήτης, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, το Δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.

Η συνάντηση αφορούσε στην ανάπτυξη δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή του Δήμου Ηρακλείου και Μαλεβιζίου και η παρουσίαση της προόδου του σχετικού σχεδίου στους αντίστοιχους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το αρχικό σχέδιο, το οποίο αποτελεί μελέτη της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, συντάχθηκε βάση των γεωγραφικών και δημογραφικών δεδομένων του κάθε Δήμου και τις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες κάθε περιοχής, προβλέπει 1 ιατρείο γειτονιάς ανά 5.000 κατοίκους, κάθε 5 ιατρεία γειτονιάς - 1 Μονάδα Αναφοράς τους, καθώς και τις ανάγκες στελέχωσης και λειτουργίας τους, την παράλληλη αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουν οι Δήμοι και θα τεθεί με την ολοκλήρωση του σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στόχος όπως επισημάνθηκε της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, με την συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, αποτελεί η ανάπτυξη ιατρείων γειτονιάς, αρχικά στο δήμο Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, τα οποία θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποσυμφόρηση των δύο νοσοκομείων του Ηρακλείου.

Ο υπουργός Υγείας, το απόγευμα θα παραστεί στα εγκαίνια του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών», ενώ αύριο Κυριακή το πρωί, θα παρευρεθεί στον Εορτασμό της Επετείου της κήρυξης της «επανάστασης του 1821 στην Κρήτη», στον Ιερό Ναό Παναγίας Θυμιανής Σφακίων.

Ο κ. Κουρουμπλής θα επισκεφθεί το νέο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Χώρας Σφακίων, και στην συνέχεια το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου στο Καστέλι Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :