.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Burnout syndrome στον ιατρικό κόσμο

Σαν burnout syndrome (σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης-σύνδρομο ψυχοσωματικής εξάντλησης) στούς ιατρούς εννοείται η απώλεια ενθουσιασμού για την εργασία με συνοδό αίσθημα κυνικότητας και χαμηλά επίπεδα προσωπικής επιτυχίας-πραγμάτωσης. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις στις ΗΠΑ αφορά κυρίως τους ιατρούς σε σχέση με άλλες ομάδες εργαζομένων, και από τους ιατρούς επηρεάζει κυρίως γενικούς χειρουργούς,εντατικολόγους,οικογενειακούς ιατρούς αλλά σε περισσότερη ένταση και έκταση αφορά τους παθολόγους μέσης ηλικίας (και μάλιστα με ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια, περίπου 52% !).


Η προτίμηση του συνδρόμου στους
παθολόγους αποδίδεται στα εξής αίτια: α) οι ιατροί που διαλέγουν την ειδικότητα της παθολογίας ίσως να είναι περισσότερο ιδεαλιστές και την επιλέγουν γνωρίζοντας ότι οι οικονομικές απολαβές είναι ολιγότερες από τις άλλες ειδικότητες ενώ η κοινωνική εκτίμηση είναι σε αρκετά μικρότερο βαθμό από ότι  άλλες πλέον <δημοφιλείς> ειδικότητες β) η έντονη γραφειοκρατία ( καθημερινή συμπλήρωση πολλαπλών φορμών για ασφαλιστικούς σκοπούς κρατικούς η ιδιωτικούς καθώς και ιατρικών βεβαιώσεων- πιστοποιητικών,κάλυψη των πολλαπλών κενών του υγιειονομικού συστήματος) γ) το αίσθημα ότι αποτελούν απλά τα γρανάζια του τροχού ενός συστήματος όπου δεν αναγνωρίζεται ούτε το έργο τους ούτε η προσπάθεια και οι κόποι για συνεχή επιμόρφωση.


Ποιές είναι οι επιπτώσεις του συνδρόμου; i)  μειωμένη φροντίδα του ασθενούς ii) μείωση της ενέργειας του ιατρού και της συμμετοχής του στις οικογενειακές και κοινωνικές δραστηριότητες iii) απόσυρση-εγκατάλειψη του επαγγέλματος.




Στη χώρα μας δεν υπάρχουν πολλά ανάλογα τεκμηριωμένα στοιχεία, όμως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι Ελληνες ιατροί των αναφερθεισών ειδικοτήτων αισθάνονται τα ίδια με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους ‘ πιθανώς όμως οι επιπτώσεις του συνδρόμου να μην είναι τόσο έντονες η να λαμβάνουν διαφορετική μορφή. Η αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι ένα άλλο κεφάλαιο και έχει να κάνει κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) με την ατομική διαχείριση από τον ιατρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :