.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Αφυδατωμένοι ένας στους πέντε αρρώστους που πάνε στον γιατρό

Αναρίθμητοι ασθενείς απευθύνονται στους γιατρούς με προβλήματα που οφείλονται στο ότι δεν πίνουν αρκετό νερό, υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες.

Όπως λένε, είναι «εξαιρετικά συνηθισμένο» να βλέπουν οι γιατροί στα ραντεβού τους ασθενείς οι οποίοι νιώθουν πολύ
κουρασμένοι, αδυνατούν να συγκεντρωθούν και γενικώς παρουσιάζουν συμπτώματα, που αποδεικνύεται τελικά ότι οφείλονται στην αφυδάτωση.

Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από δημοσκόπηση σε 300 γενικούς ιατρούς, στην οποία είπαν ότι ο ένας στους πέντε ασθενείς τους που παραπονούνται για τέτοια συμπτώματα είναι τελικά αφυδατωμένος.

Αυτό οφείλεται στο ότι ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει πόσα υγρά χρειάζεται καθημερινά, δεν τρέφεται υγιεινά ώστε να παίρνει άφθονα υγρά και από το φαγητό του (π.χ. από τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα) και βασίζεται στο αίσθημα της δίψας για να πιει κάτι, λένε οι ερευνητές.

Μόνο το 4% των ερωτηθέντων γιατρών είπαν πως πιστεύουν ότι οι ασθενείς ξέρουν πόσο νερό χρειάζονται καθημερινά.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το Συμβούλιο Φυσικής Ενυδάτωσης (NHC), που εκπροσωπεί τις εταιρείες εμφιαλωμένων νερών της Βρετανίας.

«Βλέπω πάρα πολλούς ασθενείς που αισθάνονται μονίμως κουρασμένοι», είπε ο δρ Ρότζερ Χέντερσον, γενικός ιατρός ο οποίος εργάζεται και ως σύμβουλος του NHC. «Αν και η κούραση έχει πολλές αιτίες, μία από τις πιο συνηθισμένες είναι η αφυδάτωση.

»Πολλοί από τους πάσχοντες δεν πίνουν αρκετά υγρά, ενώ πιστεύουν ότι η δίψα δεν σημαίνει τίποτα, παρότι αποτελεί ένδειξη ήπιας αφυδάτωσης.

»Άλλα συμπτώματα που την προδίδουν είναι ο πονοκέφαλος και η μειωμένη συγκέντρωση».

Και συνέχισε: «Όταν οι ασθενείς αυτοί αρχίζουν να προσέχουν την κατανάλωση υγρών, αισθάνονται έκπληκτοι από την δραματική βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

»Είναι επομένως απαραίτητο να μην περιμένουμε να διψάσουμε, αλλά να φροντίζουμε να πίνουμε αρκετά υγρά κάθε μέρα και να τρώμε άφθονα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό».

Τι είναι

Όπως είχε εξηγήσει στα ΝΕΑ, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφής Μαρία Καψοκεφάλου, αφυδάτωση είναι η απώλεια νερού από τον οργανισμό σε ποσότητα που αντιστοιχεί στο 1% έως 10% του σωματικού βάρους.

Όταν αυτή η απώλεια περιορίζεται στο 1-2% του σωματικού βάρους, η αφυδάτωση είναι ήπια και διορθώνεται εύκολα με αύξηση στην πρόσληψη υγρών.

Η ήπια αφυδάτωση δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία εάν είναι παροδική, αλλά προκαλεί συμπτώματα όπως κούραση, αδυναμία εκτέλεσης χειρωνακτικών δραστηριοτήτων, αδυναμία συγκέντρωσης και πονοκέφαλο. Αν, όμως, είναι χρόνια μπορεί να έχει συνέπειες, λ.χ. στη νεφρική λειτουργία.

Η σοβαρή αφυδάτωση, από την άλλη πλευρά, που φτάνει μέχρι το 8-10% του σωματικού βάρους, μπορεί να συμβεί σε ακραίες συνθήκες άσκησης, υψηλής θερμοκρασίας ή νόσου και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Το αίσθημα της δίψας δημιουργείται όταν έχει αρχίσει η αφυδάτωση, γι’ αυτό και προτιμότερο είναι να καταναλώνουμε υγρά κι αν ακόμα δεν διψάμε.

Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, διότι σε αυτούς το αίσθημα της δίψας είναι μειωμένο. Συνεπώς, είναι σημαντικό να τους προσφέρουμε υγρά σε τακτά χρονικά διαστήματα, και ας μη διψάνε.

Όσον αφορά τις ανάγκες μας σε υγρά, αυτές είναι για τις γυναίκες 2 λίτρα τον χειμώνα και 3 λίτρα το καλοκαίρι, ενώ για τους άντρες είναι 2,5 και 3,5 λίτρα αντιστοίχως.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να πίνουμε τόσο νερό, διότι μεγάλο ποσοστό (το σχεδόν ένα τέταρτο) προέρχεται από το φαγητό μας, ενώ άλλο ένα 25-30% από άλλα ροφήματα πλην νερού (π.χ. καφέ, αναψυκτικά, χυμούς κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια :