.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Ειδικευόμενος γιατρός στην Ελλάδα του 2015: Απλήρωτος, με 36 ώρες εργασίας συνεχόμενες και ωρομίσθιο 2,9 ευρώ!

Κάποτε το όνειρο όλων των γονέων ήταν να δούνε τα παιδιά τους γιατρούς. Ήταν το επάγγελμα που παρείχε κοινωνικό κύρος, χρήματα, καταξίωση. Σήμερα
τα χαρακτηριστικά αυτά ανήκουν μάλλον στη σφαίρα της φαντασίας…

Ο γιατρός σήμερα, ειδικά ο ειδικευόμενος, ζει πολύ διαφορετικά από ότι είχαν φανταστεί οι γονείς του, αλλά ακόμη και ο ίδιος.

Και οι περιγραφές που ακολουθούν ανήκουν στους ίδιους τους γιατρούς, τους ειδικευόμενους του Σισμανογλείου. Χωρίς βέβαια να σημαίνει πως οι υπόλοιποι είναι σε καλύτερη μοίρα. Ένα και το αυτό! Ότι δηλαδή καιρό τώρα φωνάζουν οι ειδικευόμενοι του Κινήματος Νέων Γιατρών (ΚΙΝΙ), οι ειδικευόμενοι του Ευαγγελισμού, του Λαϊκού, του Αγία Όλγα και πάει λέγοντας…

Ένας ειδικευόμενος δεν έχει τις εφημερίες για το παντεσπάνι του. Οι εφημερίες αποτελούν το 35% του μισθού του. Με αυτές ζει. Επιβιώνει. Εφημερίες, που πληρώνονται με 2,9 ευρώ την ώρα!
Και είναι να απορεί κανείς: τόσο αποτιμά άραγε η ελληνική πολιτεία την περίθαλψη των Ελλήνων ασθενών; Είτε με κυβέρνηση αριστεράς είτε δεξιάς, για το ελληνικό κράτος η ώρα του γιατρού αξίζει λιγότερο από ένα πακέτο τσιγάρα και σχεδόν όσο ένα κουτάκι τσίχλες…πολυτελείας.

Και το ζήτημα είναι πως οι ούτως ή άλλως υποαμειβόμενοι ειδικευόμενοι γιατροί, είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται ακόμη και 36 ώρες συνέχεια για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία.
Ήταν άλλωστε από τα πρώτα θύματα «κουρέματος» των μνημονίων αφού είδαν τους ήδη συρρικνωμένους μισθούς τους να κατρακυλούν περαιτέρω.

Και μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώνει πως τα χρήματα από τις δεδουλευμένες τους εφημερίες να κατατεθούν στους λογαριασμούς τους, είναι όμως ακόμη ασαφές τι θα γίνει με αυτές του 2015 καθώς το ταμείον είναι μείον…

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - Health Report

Δεν υπάρχουν σχόλια :