.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Οι στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη

Νέα Υόρκη: Οι στατίνες, η πιο συχνά συνταγογραφούμενη κατηγορία φαρμάκων για τον έλεγχο της χοληστερόλης, αυξάνουν κατά
46% τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, υποστηρίζουν φινλανδοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη διαπιστώνει σχέση μεταξύ κινδύνου εμφάνισης διαβήτη και στατίνων. Ωστόσο, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κουόπιο, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρκου Λάαξο, υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι πίστευαν μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για 8.749 άνδρες που αρχικά δεν είχαν διαβήτη, ηλικίας 45-73 ετών, και είχαν τεθεί υπό εξαετή ιατρική παρακολούθηση. Κατά τη διάρκεια της μελέτης διαγνώστηκαν με διαβήτη 625 άτομα.


Από την επεξεργασία των δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι όσοι έπαιρναν στατίνες (το 53% έπαιρναν στατίνη και το 29% συμβαστατίνη), είχαν κατά μέσο όρο 46% μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν στατίνες.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη ήταν συνάρτηση της δοσολογίας των στατινών.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης μια μέση μείωση κατά 24% της ευαισθησίας στην ινσουλίνη σε όσους έπαιρναν στατίνες. Αυξημένοι ήταν και οι δείκτες της γλυκόζης στο αίμα όσων έκαναν τη σχετική θεραπεία.

Ο Δρ Λάαξο εξηγεί ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί κατά πόσο τα ευρήματά ισχύουν και για τις γυναίκες.

Προστατευτικές οι στατίνες υπό συγκεκριμένο γενετικό υπόβαθρο

Μελέτη του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον, πάντως, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι στατίνες είναι περισσότερο ωφέλιμες για τους ασθενείς με μεγαλύτερο γενετικό κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος.

Όπως εξηγεί ο Δρ Νάθαν Στίτσιελ, επικεφαλής ερευνητής στην περίπτωση αυτών των ατόμων, ο κίνδυνος εμφράγματος μειώνεται κατά 48% κατά μέσο όρο, χάρη στις στατίνες. Στους υπόλοιπους ανθρώπους, που δεν έχουν γενετικό υπόβαθρο για εκδήλωση εμφράγματος, το όφελος από τις στατίνες είναι μικρότερο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το γενετικό προφίλ άνω των 49.000 ατόμων και βρήκαν ότι οι ασθενείς με DNA υψηλού κινδύνου έχουν 70% μεγαλύτερη πιθανότητα για έμφραγμα σε σχέση με όσους δεν έχουν τέτοιο γενετικό κίνδυνο.

Η θεραπεία με στατίνες μειώνει κατά 13% τον κίνδυνο εμφράγματος στην ομάδα χαμηλού γενετικού κινδύνου, κατά 29% στην ομάδα μεσαίου κινδύνου και κατά 48% στην ομάδα υψηλού κινδύνου.


Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια :