.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Ταχεία ανάλυση αίματος διακρίνει αν η λοίμωξη οφείλεται σε ιό ή βακτήριο

Μια νέα μέθοδο ταχείας ανάλυσης του αίματος προτείνουν Ισραηλινοί επιστήμονες με την ελπίδα να συμβάλλουν στην καλύτερη διάγνωση των
λοιμώξεων και των αιτιολογικών παραγόντων που τις προκαλούν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο PLoS One.

Ο Δρ Εράν Έντεν και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι, αυτή η νέου τύπου εξέταση αίματος που μέσα σε δύο μόλις ώρες μπορεί να αποφανθεί αν η λοίμωξη έχει προκληθεί από ιό ή βακτήριο, μπορεί στο μέλλον να καταστήσει περιττή την προφυλακτική χορήγηση των αντιβιοτικών. 

Με τις σημερινές τεχνικές, χρειάζονται ημέρες ή και εβδομάδες, μέχρι να διαγνωστεί ιός ακριβώς παθογόνος μικροοργανισμός ευθύνεται για μια λοίμωξη. Έτσι, πολλοί ασθενείς παίρνουν αντιβιοτικά που δεν χρειάζονται, ενώ αντίστροφα ορισμένοι, που όντως τα έχουν ανάγκη, τελικά δεν τα παίρνουν έγκαιρα.

Το τεστ βρίσκεται ακόμη σε στάδιο εργαστηριακών δοκιμών, ενώ ήδη προετοιμάζεται η χρήση του με τη βοήθεια φορητής συσκευής, κάτι που θα προσφέρει μεγάλη ευκολία στους γιατρούς. Περαιτέρω έρευνες, θα χρειαστούν πάντως, για να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα του τεστ σε βάθος χρόνου.

Οι μέχρι τώρα δοκιμές που έγιναν σε δείγματα αίματος από 300 ασθενείς που ήταν ύποπτοι για κάποια λοίμωξη, έδειξαν ότι η εξέταση διακρίνει γρήγορα και με σημαντική ακρίβεια αν πρόκειται για ιό ή βακτήριο.

«Το τεστ είναι ακριβές. Για τους περισσότερους ασθενείς μπορεί κανείς να ξέρει αν η μόλυνση οφείλεται σε βακτήρια ή ιούς μέσα σε μόλις δύο ώρες. Δεν είναι τέλειο, βέβαια, και δεν αντικαθιστά την κρίση ενός γιατρού, αλλά είναι καλύτερο από πολλά τεστ ρουτίνας που σήμερα χρησιμοποιούνται», επισημαίνει ο Δρ Έντεν.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :