.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

«Φρένο» στις παρενέργειες του διαβήτη!


Την αιτία που μπλοκάρει την επούλωση των πληγών τις οποίες προκαλεί ο διαβήτης στους ασθενείς, με αποτέλεσμα
να προκαλούνται σοβαρές παρενέργειες, όπως οι ακρωτηριασμοί, εντόπισαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Ερευνητές από την Οδοντιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Πενσιλβάνια διαπίστωσαν ότι στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχει ένα μόριο που ενώ αρχικά έμοιαζε να λειτουργεί καταστροφικά, τελικά συμβάλλει στην επούλωση των πληγών και στην αποφυγή των προβλημάτων που προκύπτουν εξαιτίας τους.

Για να διαπιστώσουν αν αυτό ισχύει και στον οργανισμό των διαβητικών, οι επιστήμονες προκάλεσαν μικρές πληγές με τοπική αναισθησία στη γλώσσα ποντικιών με διαβήτη και ποντικιών που ήταν υγιή, προκειμένου να τις συγκρίνουν και να μελετήσουν τις διαφορές που υπάρχουν στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να θεραπευτούν. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «Diabetes», όπως ήταν αναμενόμενο, στα διαβητικά ποντίκια οι πληγές επουλώνονταν πολύ πιο αργά από ό,τι στα υγιή, όμως σε εκείνα που έφεραν την πρωτεΐνη Foxo1 η επούλωση ήταν καλύτερη.

Συγκεκριμένα η πρωτεΐνη αυτή αποδείχτηκε ότι προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και επηρεάζει τη δράση του TGF-β1, ενός μορίου που παίζει καθοριστικό ρόλο στη θεραπευτική διαδικασία. Ωστόσο στα ποντίκια με διαβήτη αποδείχτηκε ότι συμβαίνει το αντίθετο, καθώς η παρουσία της πρωτεΐνης μπλόκαρε τη διαδικασία της επούλωσης. «Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως σε ό,τι αφορά τη θεραπεία των πληγών, η πρωτεΐνη Foxo1 αποτελεί πολύ καλό στόχο μέσω των κατάλληλων φαρμάκων, τα οποία θα μπορούσαν να χορηγούνται τοπικά, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιδράσεις που ασκούνται στις πληγές των διαβητικών» ανέφερε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας δρ Dana T. Graves.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα βοηθήσουν τους ειδικούς να αναπτύξουν μια θεραπεία για τους διαβητικούς, ώστε τα έλκη να μην προκαλούν περισσότερες παρενέργειες. Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, το 15% των ασθενών εμφανίζει πληγές που δεν θεραπεύονται και οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και ακρωτηριασμό.

Πηγή: esspresonews

Δεν υπάρχουν σχόλια :