.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

ΕΟΠΥΥ: Καλύπτονται και τα αναλώσιμα για διαβητικούς

Στην κάλυψη του κόστους του αναλώσιμου διαβητολογικού υλικού σε ανασφάλιστους πάσχοντες προχωρεί
το υπουργείο Υγείας.

Χθες ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, με αφορμή τη 14η Νοεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, ανακοίνωσε ότι θα διευρύνει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων στην κατεύθυνση και των αναλώσιμων υλικών που χρησιμοποιούν οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη (ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαρφιστήρες κ.ά.).

Ηδη χθες, το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε αυτή την παρέμβαση, ενώ εκκρεμεί να διευκρινιστεί εάν θα εκδοθεί υπουργική απόφαση ή θα γίνει νομοθετική πράξη. Το εκτιμώμενο κόστος της παρέμβασης αυτής θα είναι για τον ΕΟΠΥΥ 250.000 ευρώ τον μήνα και θα προστεθεί στη συνολική δαπάνη για τους ανασφάλιστους. Σύμφωνα με τον υπουργό, η φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, όπως αυτή θεσπίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, «κόστισε» στον ΕΟΠΥΥ τους δύο πρώτους μήνες εφαρμογής της 11 εκατομμύρια ευρώ.

Σχολιάζοντας δε την «πρόταση» του διοικητή του ΙΚΑ για τη διαφοροποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους ανάλογα με τις εισφορές τους, ο κ. Βορίδης διαμήνυσε ότι το υπουργείο Υγείας δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση με κανέναν για τις παροχές υγείας. Οπως είπε, δεν είναι δυνατόν να μεταχειριστεί το υπουργείο «επί τα χείρω» αυτόν που μερικώς καταβάλλει εισφορές, όταν και για τον ανασφάλιστο οι παροχές υγείας είναι πλήρεις.

Ο πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Ερευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του, καθηγητής κ. Σωτήρης Ράπτης, χαιρέτισε την απόφαση του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των αναλώσιμων διαβητικών υλικών, σημειώνοντας ότι αυτά είναι άκρως απαραίτητα καθώς σχετίζονται με τη χορήγηση-δοσολογία του φαρμάκου που λαμβάνουν οι πάσχοντες. Αναφερόμενος στην έκταση της επιδημίας του σακχαρώδους διαβήτη, σημείωσε ότι στην Ελλάδα το 12% του πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα άτομα με διαβήτη ξεπερνούν τα 300.000.000 και αναμένεται να φτάσουν τα 600.000.000 έως το 2020.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :