.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Πενταπλασιάστηκαν οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς

Ο Αδωνις «κόβει», οι ασθενείς πολλαπλασιάζονται… Κατά 500% αυξήθηκαν την τελευταία τριετία οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς που κατέφυγαν για θεραπεία σε ένα και μόνο νοσοκομείο της χώρας, το
Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή τη δημιουργία Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπό την επωνυμία «Νοιάζομαι», η διοίκηση του Θεαγενείου νοσοκομείου έδωσε συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας συγκλονιστικά στοιχεία για τις συνέπειες της… τροϊκανής πολιτικής που έχει αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους και ανασφάλιστους πολίτες στη χώρα μας.

Η δημιουργία του Δικτύου συμπίπτει με τα 270 χρόνια λειτουργίας του Θεαγενείου, στο οποίο προσέρχονται ετησίως 320.000 ασθενείς, που περιθάλπονται από 764 εργαζόμενους (γιατρούς νοσηλευτές κ.λπ.). Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται κάθε χρόνο 50.000 καρκινοπαθείς, γίνονται 1.500.000 εξετάσεις κάθε τύπου και πραγματοποιούνται 90.000 χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες. Το στοιχείο που σοκάρει όμως είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια ο αριθμός των ανασφάλιστων καρκινοπαθών πενταπλασιάστηκε!

«Κανείς ανασφάλιστος δεν έχει μείνει μέχρι τώρα χωρίς θεραπεία. Κανείς ανασφάλιστος δεν θέλουμε να μείνει χωρίς θεραπεία» ξεκαθάρισε η διοικητής του Θεαγενείου, Ευαγγελία Ξουρή-Κουρτέλη, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Νοιάζομαι». Σύμφωνα με την ίδια, όλοι οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς κάνουν τις θεραπείες τους στο Θεαγένειο και το κόστος καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, που τον τελευταίο χρόνο δαπάνησε περίπου 170.000 ευρώ γι’ αυτόν τον σκοπό. «Οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς έχουν πρόβλημα να προσεγγίσουν το σύστημα υγείας και αυτό επιβαρύνει την υγεία τους. Στόχος του Δικτύου είναι να αγκαλιάσουμε αυτούς τους ασθενείς, να μη μείνει κανείς καρκινοπαθής χωρίς θεραπεία και να μην περιοριστεί το Δίκτυο μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά να το επεκτείνουμε και σε άλλα μέρη της χώρας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Θρασύβουλος Βεντούρης επισήμανε ότι το Θεαγένειο «έχει δείξει δείγματα κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης δεδομένου ότι κανείς ανασφάλιστος δεν στερήθηκε τις υπηρεσίες του νοσοκομείου». Υποστήριξε ότι οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς αποτελούν το 5-7% των προσερχομένων στο Θεαγένειο και πως ένα μέρος του κόστους της θεραπείας καλύπτεται από το voucher υγείας, ενώ το υπόλοιπο βαρύνει τον προϋπολογισμό του ιδρύματος.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας του Δικτύου «Νοιάζομαι» θα πραγματοποιηθεί φιλανθρωπική εκδήλωση απόψε στο ξενοδοχείο The Met, με δείπνο και ζωντανή μουσική από τη Χορωδία του Κολεγίου Ανατόλια που θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη της εκλιπούσης προέδρου του Συλλόγου Φίλων του Θεαγενείου, Δώρας Ευσταθίου. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τη θεραπεία ανασφάλιστων καρκινοπαθών.

Του Νίκου Φωτόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια :