Η Κομισιόν "εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της" για τις επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών και των γιατρών από τις υπερβολικές ώρες εργασίας των γιατρών στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας" στην Ελλάδα.

Αυτό απαντά, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο αρμόδιος επίτροπος για Εργασιακά Ζητήματα Λάζλο Άντορ, χωρίς, όμως, να λαμβάνει κανένα μέτρο και χωρίς να παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως υποχρεούται, αφού παραδέχεται ότι παραβιάζεται κατάφορα η ευρωπαϊκή οδηγία 2003/88/ΕΚ για τις ώρες εργασίας, γις οποίες για τους γιατρούς στην Ελλάδα ο ίδιος ο επίτροπος τις χαρακτηρίζει υπερβολικές.
Ο Νίκος Χουντής, με μία οργισμένη ερώτησή του, κατηγορούσε ευθέως τον κ. Άντορ ότι «κωφεύει πάντα όταν παραβιάζονται εργασιακά δικαιώματα και καλύπτει τις εθνικές κυβερνήσεις, ενώ την ίδια στιγμή σπεύδει, με υπερβάλλοντα ζήλο, να υπερασπιστεί επιχειρηματικά προνόμια και συμφέροντα», ενώ παράλληλα τον καλούσε να λάβει «τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατευθεί η υγεία και η ασφάλεια, τόσο των ιατρών-εργαζομένων, όσο και των ασθενών».
Υπενθυμίζεται ότι από το 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, σχετικά με την οδηγία για τις ώρες εργασίας στον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών. Ωστόσο, από τον Σεπτέμβρη του 2011 μέχρι και σήμερα, η Επιτροπή δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα, αναμασώντας μάλιστα υποκριτικά την ίδια «καραμέλα»: «Προς το παρόν, η Επιτροπή επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα περαιτέρω μέτρα που ενδέχεται να χρειαστούν για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με την οδηγία».