.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Χωρίς εφημερίες η Παθολογική του Μποδοσάκειου λόγω έλλειψης γιατρών (ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ)

Έντονες αντιδράσεις από την ΕΙΝΔΥΜ, τον περιφερειάρχη και τη δήμαρχο Εορδαίας

Χωρίς εφημερίες, λόγω έλλειψης γιατρών, θα είναι από σήμερα Σάββατο 19 Μαίου, και μέχρι το τέλος του μήνα η Παθολογική κλινική του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας και όλα τα επείγοντα παθολογικά περιστατικά θα πρέπει να απευθύνονται στο Διασυνδεόμενο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης, γεγονός που προξένησε την αντίδραση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ), της δημάρχου Εορδαίας και του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.
Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση των διασυνδεομένων νοσοκομείων Πτολεμαΐδας και Κοζάνης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Λόγω της σοβαρής έλλειψης Ειδικών Ιατρών Παθολόγων στην Παθολογική Κλινική του «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου και προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες τις περιοχής, η Διοίκηση ενημερώνει ότι από το Σάββατο 19 Μαΐου έως και Παρασκευή 31 Μαΐου θα εφημερεύει για τα επείγοντα παθολογικά περιστατικά το Διασυνδεόμενο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης Μαμάτσειο».
Σημειώνει μάλιστα ότι «η ρύθμιση αυτή αφορά στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μόνο για τους εσωτερικούς ασθενείς», καθώς, «σε ότι αφορά τα τακτικά περιστατικά θα εξυπηρετούνται από το Παθολογικό Ιατρείο που θα λειτουργεί κανονικά τις πρωινές ώρες 9π.μ.-2μ.μ. στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο για τους ασθενείς».
«Το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης ειδικών Παθολόγων που ταλανίζει την Παθολογική του Μποδοσάκειου εδώ και 9 μήνες τουλάχιστον, φέρνει την κλινική αντιμέτωπη με το λουκέτο, λόγω της αδυναμίας κάλυψης των εφημεριών του μήνα από τους δύο και μοναδικούς Παθολόγους της κλινικής, τόσο εξ αιτίας του πλαφόν στις εφημερίες, όσο και, κυρίως, της επαγγελματικής εξουθένωσης που έχουν υποστεί από την υπερεντατική εργασία τους από το περασμένο καλοκαίρι», δήλωσε στον «Π» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ) και νεφρολόγος του Μποδοσάκειου Χρήστος Κατσίνας. Το θέμα, σημείωσε, «έφθασε πλέον στο απροχώρητο», όπως προειδοποιούσε άλλωστε πολύ καιρό η ιατρική κοινότητα του Μποδοσάκειου αλλά και η ΕΙΝΔΥΜ, η οποία καλούσε από τον περασμένο Δεκέμβριο τη διοίκηση να κλείσει για λόγους ασφαλείας την Παθολογική, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια χωρίς επαρκή ιατρικό προσωπικό μια κλινική που αποτελεί τον κορμό κάθε νοσοκομείου ή με “εντέλλεσθε” της διοίκησης σε γιατρούς άλλων κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου, με συνέπεια να δημιουργείται πρόβλημα και σε άλλες κλινικές, ή με δανεικούς γιατρούς από όμορα νοσοκομεία, όπως γινόταν εδώ και τόσους μήνες τώρα για να “μπαλωθεί” το σοβαρό έλλειμμα γιατρών.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΔΥΜ υπενθύμισε ότι μετά τις πολύμηνες διαμαρτυρίες της ιατρικής κοινότητας προκηρύχθηκε τελικά προεκλογικά (παραμονές της προκήρυξης των εκλογών της 5ης Μαΐου) η πρόσληψη δύο επικουρικών (συμβασιούχων) Παθολόγων για την κάλυψη των αναγκών της συγκεκριμένης κλινικής, προκήρυξη που πάγωσε όμως λόγω της προκήρυξης των εκλογών καθώς ο νόμος απαγορεύει τις προσλήψεις σε προεκλογική περίοδο. Κι ενώ όλοι είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους ότι η πρόσληψή τους θα γινόταν αμέσως μετά τις εκλογές (αυτό τον μήνα δηλαδή) οι νέες εθνικές εκλογές τον Ιούνιο βάζουν εκ νέου στον “πάγο” την πρόσληψη των επικουρικών γιατρών! «Εάν είχε κλείσει τότε (Δεκέμβριο ’11) η Παθολογική, σε εποχή μακριά από την προεκλογική περίοδο ίσως να είχε λυθεί από τότε το πρόβλημα, αφού είναι γνωστό ότι σε προεκλογική περίοδο δεν γίνονται προσλήψεις», είπε ο κ. Κατσίνας, ο οποίος διατύπωσε μάλιστα και το εξής ρητορικό ερώτημα: «γιατί δεν έκλεινε τόσους μήνες η Παθολογική που αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα και κλείνει τώρα που έφυγε από το υπουργείο Υγείας ο κ. Λοβέρδος;».
Τη διαμαρτυρία της για το κλείσιμο της Παθολογικής μέχρι τέλος του μήνα εξέφρασε στον «Π» η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου: «Τα νοσοκομεία δεν είναι υπηρεσίες που μπορούν να κλείνουν προσωρινά και να γίνεται αναστολή διεκπεραίωσης μιας υπόθεσης. Νοσοκομεία σημαίνει υγεία και ανθρώπινη ζωή, κάτι δηλαδή που δεν μπορεί να μπει σε αναμονή», ανέφερε. Τόνισε μάλιστα ότι το Υπουργείο Υγείας «όφειλε έγκαιρα να διασφαλίσει τη λειτουργία της Παθολογικής του νοσοκομείου με πρόσληψη γιατρών, αλλά και να έχει προβλέψει ένα τέτοιο δυσμενές ενδεχόμενο όπως η προκήρυξη εκλογών. Δήλωσε μάλιστα ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας επρόκειτο να ζητήσει απόφαση στήριξης με αίτημα να μην ισχύσει η νομοθεσία για αναστολή προσλήψεων σε νοσοκομεία λόγω εκλογών ώστε να μην κλείσει η Παθολογική, καθώς και την πρόσληψη μόνιμων ιατρών για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα στελέχωσης της Παθολογικής του Μποδοσάκειου.
Την αγανάκτησή του για το πρόβλημα στελέχωσης της Παθολογικής του Μποδοσάκειου αλλά και για το συνολικότερο πρόβλημα στελέχωσης των νοσοκομείων της περιφέρειάς μας εξέφρασε στον «Π» κι ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής. Επισήμανε ότι το κυρίαρχο που πρέπει να διασφαλίζεται στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης είναι η ασφαλής περίθαλψη των νοσηλευομένων, που έχει σημαντικές παραμέτρους σε αξιοπρεπή τρόπο και επάρκεια του ιατρικού υγειονομικού προσωπικού. «Με τα δεδομένα που υπάρχουν, υποστελέχωση του Μποδοσάκειου όσο και όλων των άλλων νοσοκομείων της περιφέρειάς μας, πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον από το Υπουργείο για να στηριχθούν οι δομές Υγείας στη Δυτική Μακεδονία που είναι η απαρχή της Ελλάδας», είπε. Και για μια ακόμη φορά κατήγγειλε τη νομοθετική ρύθμιση που ήρθε πριν 2 μήνες και αναίρεσε το σχέδιο που υπήρχε στον “Καλλικράτη” για μεταφορά των δομών Υγείας στις Περιφέρειες της χώρας. Κάλεσε μάλιστα ως αιρετή περιφερειακή αρχή το Υπουργείο Υγείας «να ενσκήψει με στοιχειώδες ενδιαφέρον στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιφέρειάς μας στο κομμάτι που αφορά στον υγειονομικό χάρτη, διότι καταθέσαμε συγκεκριμένες και αιτιολογημένες προτάσεις το 2011».

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :