.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ Εφημερίες χωρίς γιατρούς! (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)


Της Νικολέττας Μπούκα

nikolettabouka@yahoo.gr
 
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου Πολυγύρου. Εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, ήδη δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος, ενώ εκτός λειτουργίας βγήκε και ο υπερηχογράφος.
Με έγγραφο που απέστειλε ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Ρέμελης στα κέντρα υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία επισημαίνεται ότι ο αξονικός δεν θα λειτουργεί έως τις 24 Απριλίου και ο υπερηχογράφος έως τις 17 Απριλίου.
«Αν υπάρχει περιστατικό, το οποίο θα διακομιστεί στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλική κάκωση, εγκεφαλικό ή κοιλία προς διερεύνηση, παρακαλούμε, κατόπιν συνεννοήσεως με το ΕΚΑΒ, να διακομίζεται σε νοσοκομείο του κέντρου, διότι είναι πρακτικά αδύνατο να συνοδεύεται από γιατρό του νοσοκομείου μας λόγω του ότι εφημερεύει ένας ειδικός και ένας ειδικευόμενος», αναφέρεται στο συγκεκριμένο έγγραφο.
Χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς κινδυνεύουν να μείνουν από σήμερα και μετά κλινικές-κλειδιά του νοσοκομείου, όπως η καρδιολογική και η παθολογική, καθώς ο αριθμός των γιατρών δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι εφημερίες όλου του μήνα. Επιπλέον, οι γιατροί διαμηνύουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν επιπλέον εφημερίες, χωρίς να τις πληρώνονται, καθώς συνήθως αντί για τέσσερις εφημερίες τον μήνα (όπως προβλέπει ο νόμος) κάνουν οκτώ δέκα έκαστος, για τις οποίες δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.
Συνεπώς, αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, τις επόμενες ημέρες κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα αν οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν ή αν θα αναγκάζονται να πηγαίνουν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι γιατροί στο νοσοκομείο Πολυγύρου κάνουν έως και δέκα εφημερίες τον μήνα, αλλά πληρώνονται μόνο τις τέσσερις. Με επιστολή του προς τη διοίκηση του νοσοκομείου ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής, στην οποία υπάρχουν τέσσερις γιατροί, επισημαίνει το πρόβλημα και ζητεί να ληφθούν μέτρα, διότι από αύριο δεν θα υπάρχουν εφημερεύοντες γιατροί στο παθολογικό τμήμα. Επιπλέον, οι γιατροί των κέντρων υγείας της Χαλκιδικής έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις κενές ημέρες του μήνα», δήλωσε στη «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Χαλκιδικής Άρης Τσαχουρίδης.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην καρδιολογική κλινική, όπου οι πέντε γιατροί μπορούν να καλύψουν τις εφημερίες για τον Απρίλιο έως τις 24 του μήνα. «Παρακαλώ όπως άμεσα βρεθεί μόνιμη λύση, καθόσον με το διαμορφωθέν οικονομικό πλαφόν δεν είμαστε διατεθειμένοι να εφημερεύουμε χωρίς αμοιβή και να υποχρεωνόμαστε σε απλήρωτη εργασία», αναφέρεται στο έγγραφο που απέστειλε στη διοίκηση του νοσοκομείου ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής.
«Μετά 15 ημέρες ανάλογο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει και το αναισθησιολογικό τμήμα, όπου εργάζονται τέσσερις γιατροί. Δυστυχώς, κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιμετωπιστούν όχι μόνο οι ασθενείς που προσέρχονται στην καθημερινή εφημερία, αλλά και οι νοσηλευόμενοι στις συγκεκριμένες κλινικές του νοσοκομείου», επισημαίνει ο κ. Τσαχουρίδης.

Χρειάζεται μόνιμη λύση
Την ύπαρξη των προβλημάτων αυτών, τα οποία ταλαιπωρούν σχεδόν όλα τα νοσοκομεία της χώρας, παραδέχτηκε ο κ. Ρέμελης. Όπως εξήγησε στη «Θ», η μόνιμη λύση στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού θα ήταν σίγουρα οι προσλήψεις, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει μάλλον αδύνατον.
«Για να μη μείνουν ακάλυπτες οι εφημερίες, θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες είτε με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία, τα οποία δεν εφημερεύουν καθημερινά, είτε με αποσπάσεις γιατρών. Αυτές οι λύσεις, βέβαια, είναι προσωρινές, προκειμένου να κρατήσουν ζωντανό το νοσοκομείο», τόνισε.
Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή το πλαφόν που υπάρχει για τις εφημερίες είναι έως 9%, που σημαίνει ότι ένας γιατρός μπορεί να πληρωθεί μόνο για μία έξτρα εφημερία (εκτός των τεσσάρων που είναι ο κανονικός αριθμός). Αν με πολιτική απόφαση το πλαφόν αυτό αυξηθεί, θα μπορούσαν οι γιατροί να καλύπτουν και έξτρα εφημερίες επί πληρωμή, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :