.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Τρώτε σοκολάτα για να έχετε υγιή καρδιά

Χαράς ευαγγέλια για τους απανταχού εραστές της σοκολάτας, καθώς άλλη μία έρευνα αποδεικνύει ότι η κατανάλωση του γλυκού αυτού πειρασμού, σε «λογικές» πάντα ποσότητες μπορεί να ενισχύσει την καρδιακή υγεία. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 21.000 ανθρώπων, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για τον καθημερινό τρόπο ζωής τους, ενώ παρακολούθησαν την υγεία τους επί 11 χρόνια.

Η μέση ημερήσια κατανάλωση σοκολάτας ανερχόταν σε επτά γραμμάρια ημερησίως και κυμαίνονταν από 0 ως 100 γραμμάρια. Όπως διαπιστώθηκε το
5% των μεγαλύτερων καταναλωτών σοκολάτας διέτρεχαν κατά 12% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα και είχαν κατά 23% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με το 5% αυτών που κατανάλωναν τη λιγότερη σοκολάτα.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στη βρετανική επιθεώρηση Heart, σημειώνεται ότι οι περισσότεροι λάτρεις του γλυκού εδέσματος προτιμούσαν τη σοκολάτα γάλακτος και όχι την πικρή, μαύρη σοκολάτα που ως γνωστό έχει περισσότερα φλαβονοειδή. «Αυτό υποδεικνύει ότι δεν είναι μόνο τα φλαβονοειδή που καθιστούν την σοκολάτα ένα εξαιρετικά ωφέλιμο προϊόν, αλλά και άλλα στοιχεία που σχετίζονται με το γάλα, όπως το ασβέστιο και τα λιπαρά οξέα».

Η ομάδα, την οποία συντόνισε ο καθηγητής Φίο Μιντ του πανεπιστημίου του Αμπερντίν της Σκωτίας, παραδέχθηκε ότι η έρευνα είχε ορισμένους περιορισμούς. H μελέτη βασίστηκε σε παρατηρήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούσε να ανιχνεύσει τις σχέσεις αιτίου και αιτιατού.

Ένα άλλο ερώτημα που γεννάται είναι αυτό της «αντίστροφης αιτιότητας». Μήπως οι συμμετέχοντες που γνώριζαν ότι είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα ακολουθούσαν πιο υγιεινή διατροφή και έτρωγαν λιγότερη σοκολάτα; Η ερευνητική ομάδα, πάντως, ανέλυσε και προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν 130.000 ανθρώπους και διαπίστωσε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση σοκολάτας, τόσο περιορίζεται ο κίνδυνος για την καρδιαγγειακή μας υγεία.

Πολλοί επιστήμονες, ωστόσο, βλέπουν με σκεπτικισμό τα επιστημονικά συμπεράσματα, επισημαίνοντας ότι η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να πολλαπλασιάσει τα περιττά κιλά μας, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την καρδιαγγειακή μας υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :