.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Τα παχύσαρκα παιδιά πιο πιθανό να εγκαταλείψουν το σχολείο

Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν το σχολείο, συγκριτικά με συνομηλίκους τους με φυσιολογικό σωματικό βάρος, λόγω του κοινωνικού στιγματισμού και του συστηματικού εκφοβισμού τους, καταδεικνύουν τρεις ευρωπαϊκές και μια αμερικανική μελέτη.

Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι, ακόμα και από την ηλικία των έξι ετών τα παιδιά με περιττά κιλά έχουν πρόβλημα με την εικόνα του σώματός τους.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο έντονο, καθώς η παιδική παχυσαρκία τείνει να εξελιχθεί σε επιδημία. «Πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη είναι η
Ιρλανδία, όπου πάνω από το ένα τέταρτο (27,5%) των παιδιών έως πέντε ετών είναι υπέρβαρα, όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα από 32 χώρες, που παρουσιάσθηκαν σε Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στην Πράγα.

Μετά την Ιρλανδία, ακολουθούν η Βρετανία (23,1%), η Αλβανία (22%), η Γεωργία (20%), η Βουλγαρία (19,8%) και η Ισπανία (18,4%). Οι χώρες με το μικρότερο πρόβλημα εμφανίζονται να είναι το Καζακστάν (0,6%), η Λιθουανία (5,1%) και η Τσεχία (5,5%).

Υπέρβαρος θεωρείται κάποιος αν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (αναλογία βάρους προν ύψος) είναι 25 έως 30 και παχύσαρκος αν ο ΔΜΣ υπερβαίνει το 30.

Μια δεύτερη έρευνα που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, και έγινε στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 9.000 μαθητές, έδειξε ότι μόνο το 56% των παχύσαρκων παιδιών ολοκλήρωσαν έναν 12ετή κύκλο σπουδών (κατώτερη και μέση εκπαίδευση), έναντι ποσοστού 76% για τα παιδιά φυσιολογικού βάρους.

Το φύλο, η εθνότητα και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση δεν έπαιζαν ρόλο, αλλά ο εκφοβισμός των παχύσαρκων παιδιών αποτελούσε παράγοντα που αύξανε την πιθανότητα να εγκαταλείψουν το σχολείο.

«Αν πέφτεις θύμα εκφοβισμού στο σχολείο, νιώθεις αυτόν τον στιγματισμό, δεν θέλεις πράγματι να πας σχολείο, έτσι αυξάνουν οι απουσίες σου. Από την άλλη, ίσως δεν κοιμάσαι καλά τα βράδια, έτσι πόσο εύκολο θα είναι να κάτσεις στην τάξη το επόμενο πρωί και να μάθεις;», σχολιάζει η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Εμίλια Χάγκμαν.

Παράλληλα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς, με επικεφαλής την καθηγήτρια Πίνκι Σαχότα, διαπίστωσαν ότι ακόμη και παιδιά έξι ετών δεν νιώθουν ικανοποιημένα με το σώμα τους. Η μελέτη, που έγινε σε δημοτικά της Μ. Βρετανίας, διαπίστωσε ότι τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά (περίπου το ένα πέμπτο του συνόλου) είχαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη έλλειψη ικανοποίησης για την εικόνα του σώματός τους, από ό,τι τα παιδιά φυσιολογικού βάρους. Το πρόβλημα με την αυτο-εικόνα λόγω περιττού βάρους ήταν μεγαλύτερο στα κορίτσια από ό,τι στα αγόρια.

Τέλος, η Δρ Ρεβέκα Τζόουνς του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι, ο θηλασμός για τουλάχιστον έξι μήνες, αποτελεί ασπίδα προστασίας από την υπερβολική αύξηση βάρους. Σε σχέση με τα βρέφη που έχουν τραφεί με τεχνητό γάλα, εκείνα που είχαν θηλάσει, εμφάνιζαν 15% - 20% μικρότερο κίνδυνο να εξελιχθούν αργότερα σε παχύσαρκα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σήμερα, τουλάχιστον 42 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι τα παιδιά με βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας (αναπνευστικά, κατάγματα οστών, υψηλή αρτηριακή πίεση, ψυχολογικά κ.α.), αλλά και μετά την ενηλικίωσή τους (αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη τύπου ΙΙ, καρδιοπάθεια, καρκίνο, προβλήματα γονιμότητας κ.α.).

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :