.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Χορήγηση βιβλιαρίων σε ανασφάλιστους από τον Ιούνιο

Οι ανασφάλιστοι, εκτός από νοσηλεία και φάρμακα, θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε εργαστηριακές εξετάσεις -μόνο σε δημόσιες δομές, που όμως ήδη έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας- σε αναλώσιμα υλικά κ.ά.

Από τον προσεχή μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης των βιβλιαρίων υγείας, που θα δίνουν δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε περισσότερα από
2.500.000 ανασφάλιστους πολίτες. Το σχετικό σχέδιο υπουργικής απόφασης θα είναι σε δημόσια διαβούλευση έως τις 11 Μαΐου. Εν συνεχεία, και αφότου ενσωματωθούν όποιες παρατηρήσεις κριθούν εποικοδομητικές, θα υπογραφεί η απόφαση, προκειμένου τέλος Μαΐου να έχει ολοκληρωθεί η οργανωτική προετοιμασία για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Αυτό ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους αναπληρωτές υπουργούς Δ. Στρατούλη (Κοινωνικών Ασφαλίσεων), Θ. Φωτίου (Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και Γ. Κατρούγκαλο (Διοικητικής Μεταρρύθμισης) παρουσίασε το σχέδιο για την πρόσβαση των ανασφάλιστων σε υπηρεσίες υγείας. Η κυβερνητική πρόταση είναι να χορηγηθούν χωρίς εισοδηματικά κριτήρια βιβλιάρια υγείας σε ανασφάλιστους Ελληνες και αλλοδαπούς που διαβιούν νόμιμα στη χώρα και σε παιδιά και εγκύους, ανεξαρτήτως νομικού καθεστώτος. Οι αιτήσεις για τα βιβλιάρια θα γίνονται στα ΚΕΠ και θα εξετάζονται από υπηρεσίες των δήμων, ενώ θα χρησιμοποιηθούν «ηλεκτρονικά εργαλεία» της ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να βγαίνουν γρήγορα οι αποφάσεις.

Οι υπουργοί αναγνώρισαν το τεράστιο έργο που επωμίζονται τα ΚΕΠ, αλλά όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, «όσο κι αν κοστίσει, πρέπει να το κάνουμε». Οι ανασφάλιστοι, εκτός από νοσηλεία και φάρμακα, θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε εργαστηριακές εξετάσεις -μόνο σε δημόσιες δομές, που όμως ήδη έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας- σε αναλώσιμα υλικά κ.ά.

«Κενά και δυσκολίες»

«Δεν είναι όσο πλήρες θα θέλαμε», σημείωσε ο κ. Ξανθός και συνέχισε: «Σίγουρα θα υπάρξουν κενά και δυσκολίες. Αλλά σηματοδοτεί την πολιτική που ακολουθούμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος». Ο ίδιος τόνισε ότι σήμερα το ΕΣΥ δοκιμάζεται, και όπως είπε «πολλές δημόσιες δομές είναι σε τροχιά λειτουργικής κατάρρευσης». «Είμαστε ίσως στην πιο δύσκολη χρονιά για τη δημόσια περίθαλψη», είπε και πρόσθεσε ότι η ανακούφιση και των ανασφάλιστων θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα ενισχυθούν φέτος με προσωπικό και πόρους οι δημόσιες δομές. Τέλος, ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή για τη συγκρότηση κλιμακίων ελέγχου από υπαλλήλους των τμημάτων εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Τα κλιμάκια αυτά από τον ερχόμενο μήνα θα ξεκινήσουν επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις για τον εντοπισμό ενδεχόμενων περιπτώσεων εισφοροδιαφυγής.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :