.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Ο άνθρωπος και οι ανάγκες του πίσω από την άσπρη μπλούζα

Σκέψεις, φυσικές ανάγκες, αισθήματα… Οι γιατροί που μας εξυπηρετούν στα Επείγοντα, έχουν κι απ’ αυτά.

Μια διαφορετική ανακοίνωση-διαμαρτυρία για την οικτρή κατάσταση που βιώνουν οι λειτουργοί της δημόσιας υγείας, εξέδωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Φθιώτιδας (ΕΝΙΦ), η οποία - σε αντίθεση με τα συνηθισμένα - μέσα από τα βιώματα δύο γιατρών μιλάει για την αλληλεγγύη στο συνάδελφο και την ευθύνη απέναντι στον άρρωστο, όπως και για την κούραση από την υπερεντατική εργασία λόγω της έλλειψης προσωπικού, αλλά και την αγωνία για τον επιούσιο εξαιτίας των απλήρωτων εφημεριών που μετρούν 3 μήνες.


Η ακτινολόγος

Η Ελένη, ακτινολόγος, εφημερεύει για δωδέκατη φορά μέσα σε ένα μήνα. Θα μπορούσε βάσει νόμου να μείνει σπίτι της, αλλά ξέρει ότι δεν υπάρχει αντικαταστάτης κι ότι άνθρωποι βασίζονται πάνω της. Όχι μόνο οι ασθενείς, αλλά και οι συνάδελφοι της. Στερεώνει άλλη μια ακτινογραφία στο διαφανοσκόπειο, παίρνει μια βαθιά ανάσα και συνεχίζει…

Ο ειδικευόμενος της χειρουργικής

Ο Γιάννης, ειδικευόμενος της χειρουργικής, εφημερεύει στα Επείγοντα 24ώρο. Μόνος του. Θα ήθελε δέκα λεπτά για τον εαυτό του. Να φάει κάτι, να πάει στην τουαλέτα, να καθαρίσει το μυαλό του, αλλά η ροή των περιστατικών δεν του το επιτρέπει. Φοβάται μην κάνει κάποιο λάθος. Μην του ξεφύγει κάτι σημαντικό. Ξέρει ότι η διαύγεια του νου του απομακρύνεται, καθώς η εφημερία εξελίσσεται. Η κουρτίνα παραμερίζει. Τροχαίο. Παίρνει μια βαθιά ανάσα και συνεχίζει…

Είμαστε άνθρωποι 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Φθιώτιδας εξηγούν ότι δεν είναι άοκνες, αλάθητες μηχανές, που διακατέχονται από συμπλέγματα ανωτερότητας, αλλά άνθρωποι που προσπαθούν να βγάλουν πέρα μια απαιτητικότατη αποστολή σε αντίξοες συνθήκες, με ελάχιστα περιθώρια λάθους και υψηλότατο τίμημα, αγωνιώντας παράλληλα για την κάλυψη των βιοτικών τους αναγκών.

«Προφανώς όντας μη νηφάλιοι, δε δυνάμεθα να υπηρετήσουμε επαρκώς τη δημόσια υγεία, όσο και αν το επιθυμούμε και όσες γνώσεις και ικανότητες και αν κατέχουμε» λένε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ενημερώνουν ότι τον Ιούνιο δεν θα καταρτίσουν πρόγραμμα εφημέρευσης, εάν δεν πληρωθούν έως τις 20 Μάη για το α΄ τρίμηνο του 2015, εξηγώντας ότι ως άνθρωποι έχουν «υποχρεώσεις που η ηθική ανταμοιβή της ευσυνείδητης εργασίας, το ψυχικό βάλσαμο του κάθε ιατρού, δεν αρκεί για να τις καλύψει».

Γράφει:  Ιοκάστη Αλειφεροπούλου
Πηγή: Virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :