.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Στο ένα δισ. ευρώ τα χρέη των νοσοκομείων στους προμηθευτές υλικών

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα στους προμηθευτές των νοσοκομείων, η οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει οι μονάδες Υγείας του ΕΣΥ. Τα χρέη των νοσοκομείων μόνο προς τους προμηθευτές ιατροτεχνολογικών υλικών αγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και όπως οι ίδιοι δηλώνουν είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των νοσοκομείων σε υλικά.

Η παρούσα κατάσταση έχει ενοχλήσει ακόμα και τους ευρωπαϊκούς φορείς ιατροτεχνολογικών και διαγνωστικών προϊόντων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της MedTech Εurope (αποτελεί την κοινή έκφραση των δύο μεγαλύτερων συνδέσμων της Βιομηχανίας Ιατρικής Τεχνολογίας), Serge Bernasconi, απέστειλε την περασμένη Τρίτη επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την οποία τονίζει ότι «η παρούσα κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια Υγεία, καθώς οι προμηθευτές δεν θα μπορούν να επενδύσουν στην εισαγωγή καινοτόμων, ασφαλών και αποτελεσματικών προϊόντων». Και συνεχίζει «κάτι τέτοιο θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στους Ελληνες ασθενείς, στην ποιότητα της φροντίδας τους, αλλά και στο ίδιο το σύστημα υγείας. Αν συνεχιστεί μια τέτοια προσέγγιση, οι εταιρείες δεν θα είναι σε θέση να συμβάλουν στην αναγκαία παροχή φροντίδας ή να ανταπεξέλθουν στις παρούσες κοινωνικές ανάγκες».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων Παύλο Αρναούτη,  τα χρέη των νοσοκομείων αγγίζουν πλέον το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί νομοθετική ρύθμιση για να ανοίξει ο δρόμος για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, ζητεί από την Κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση και προτείνει συμψηφισμό του ΦΠΑ και των εργοδοτικών εισφορών με χρέη των νοσοκομείων.

Εν τω μεταξύ, στη δέσμευση ότι στις 27 Μαΐου θα αρχίσει η αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών του πρώτου τριμήνου 2015, προχώρησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Όπως ανακοινώθηκε χθες από το γραφείου του κ. Ξανθού, η σχετική διαδικασία έχει δρομολογηθεί και έχει ήδη δοθεί οδηγία προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση ενταλμάτων για τις εφημερίες του πρώτου τριμήνου του 2015. Επιπλέον, επίκειται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία θα οριστεί η διαδικασία αποπληρωμής υπερωριών, νυκτερινών και εξαιρέσιμων των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ για το 2015.

Τέλος, την πρόθεση της κυβέρνηση να μειωθεί η συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων των ασφαλισμένων με χαμηλά εισοδήματα από το 25% που είναι σήμερα στο 15%, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή (MEGA) και εκτίμησε ότι η σχετική διαπραγμάτευση που γίνεται με τις φαρμακοβιομηχανίες θα αποδώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :