.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Σαραφιανός: Βόμβες μεγατόνων στην Υγεία με μια αύξηση ΦΠΑ

"Περιμένετε βόμβες μεγατόνων στον κλάδο της υγείας αν αυξηθεί το ΦΠΑ από το 13% που είναι σήμερα στο 18-19%" λέει στο "R" o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Σαραφιανός. 

Και εξηγεί τι σημαίνει αυτό! Μια ιδιωτική κλινική που διαθέτει 120 κλίνες έχει μηνιαίο κόστος περί τα 250.000 ευρώ. Από αυτό το 60% αντιστοιχεί στο μίσθωμα, στην ενέργεια και στους μισθούς. 

Το υπόλοιπο 40% -δηλαδή περίπου 120.000 ευρώ επί του συνολικού- αφορά το κόστος των
φαρμάκων των αναλωσίμων και γενικότερα το υγειονομικό υλικό που χρειάζεται για να λειτουργήσει.

Από τη στιγμή που, κατά τον ίδιο, και εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στις νοσηλευτικές υπηρεσίες από 13% στο 18-19% τότε το μηνιαίο κόστος για τις ιδιωτικές κλινικές θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 20.000 ευρώ.

Κόστος που όπως τονίζει δεν μπορούν να αντέξουν οι επιχειρηματίες του χώρου, καθώς από τη μία είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τοις μετρητοίς και από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει και καθυστερημένα και κουτσουρεμένα. 

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση που ήδη έχει υποβάλλει η ΠΕΙΚ και με επιστολή προς το Πρωθυπουργό είναι το 60-70% των νοσηλίων ασθενών που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ να τιμολογούνται με 6,5% όπως είναι στο φάρμακο και το υπόλοιπο ασθενών που έχουν ιδιωτική ασφάλιση να έχουν υπηρεσίες προς αυτούς ΦΠΑ αυξημένο. 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια :