.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Τεσσερισήμισι χιλιάδες προσλήψεις στο χώρο της Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και εξήγγειλε δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους.



Συρρίκνωση της δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και σε καμία περίπτωση εξοικονόμηση πόρων και δημοσιονομική προσαρμογή, όπως υποστήριξαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις,  συνέβη στη χώρα τα τελεταία χρόνια, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:00  στο υπουργείο Υγείας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Θέλουμε να ανατρέψουμε την πραγματικότητα που ισχύει σήμερα στην υγεία είπε ο πρωθυπουργός,  «χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια, η προσπάθεια όλων μας». 

- Τα τελευταία χρόνια η δημόσια υγεία κρατιέται όρθια χάρη στην υπερβολική προσπάθεια γιατρών νοσηλευτών. 

- Η Υγεία μετατράπηκε από δικαίωμα σε εμπόρευμα. Αυτό που επιδίωξαν οι μνημονιακές δυνάμεις δεν ήταν η εξοικονόμηση πόρων αλλά η εισβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αυτό έχει οδυνηρές επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

- Οτι συνθέτει την υγειονομική αξιοπρέπεια πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων. 

- Οι μνημονιακές πολιτικές οδήγησαν σε οικονομική επιβάρυνση των πολιτιών, συρρίκνωση των υποδομών, μείωση της προληπτικής ιατρικής . Δεν υπάρχει περιθώριο συνέχισης της ίδιας συνταγής στην υγεία. 

- Το σχέδιό μας θα εξασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας. Θα προχωρήσουμε σε 4.500 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για τη στελέχωση των κενών σε νοσοκομεία κέντρα υγείας και οργανισμούς.

- Από αυτούς οι 750 θα τοποθετηθούν εκεί που υπάρχουν μεγάλες ανάγκες όπως στα νησιά, στη Δυτική Θράκη, στη Θεσπρωτία.                   

- Στα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης και περίθαλψης όλοι οι πολίτες είτε είναι ασφαλισμένοι, είτε είναι ανασφάλιστοι. 

Για τον τομέα του φαρμάκου 

-Αναβάθμιση και αναδιοργάνωση του ΕΟΦ αποτελεί για μας άμεση προτεραιότητα. Θα αποτελέσει εργαλείο για την εφαρμογή της πολιτικής μας. Θα δημιουργήσουμε άμεσα και έμμεσα κίνητρα για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας φαρμάκων. 

-Η κυβέρνησή μας έχει προτεραιότητά της τον άνθρωπο. Δε θα ανεχθούμε, δε θα επιτρέψουμε φαινόμενα διαφθοράς, απάτης, σπατάλης, ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας. 

-Δε θα υπάρξει η παραμικρή ανοχή σε σκάνδαλα και σχέδια κερδοσκοπίας. Γιατί εδώ υπήρξε κερδοσκοπία με σχέδιο και κατ΄εξακολούθηση. 


Και ο πρωθυπουργός κατέληξε: 
«Θα συνεχίσουμε με τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας αλλά και με τους πολίτες για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας. Αυτό είναι ο στόχος μας και το μεγάλο μας όραμα. Από την υγεία θα ξεκινήσουμε την μεγάλη προσπάθεια για την κοινωνική ανατροπή από τα δεινά της μνημονιακής λαίλαπας». 

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από τις 10 το πρωί στο υπουργείο όπου προέδρευσε σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και αυτήν την ώρα ανακοινώνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στις μονάδες Υγείας, καθώς και των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όλης της χώρας.

Πριν λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής ότι ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα αφορά μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας των νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών.

Υπενθυμίζεται πως χθες, Τετάρτη, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία καταργείται το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία.

Όπως αναφέρεται, «καταργούμε την αριθμ. Υ3Α/ΓΠ/οικ. 7829/Φ.15/1991 (ΦΕΚ 514/Β΄) κοινή υπουργική απόφαση "Καθορισμός αμοιβής εξέταστρων εξωτερικών ιατρείων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων" στο σύνολό της, όπως ισχύει και την παράγραφο 1 της αριθμ. Υ3α/ΓΠ.οικ. 88618/11.09.2002 (ΦΕΚ 1223/Β') κοινής υπουργικής απόφασης Καθορισμός αμοιβής στα Κέντρα Υγείας για τις παρεχόμενες από αυτά υπηρεσίες, όπως αυτή ισχύει. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια :