.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Κόκκινος συναγερμός στα νοσοκομεία για τις εφημερίες! Σύγχυση με υπουργικές αποφάσεις και τροπολογίες

Την ώρα που χιλιάδες γιατροί είναι στα κάγκελα λόγω της απόρριψης στη βουλή των τροπολογιών για τις εφημερίες και ξεκινούν κινητοποιήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας διαβεβαιώνει ότι θα πληρωθούν.

Μορφή χιονοστιβάδας αναμένεται να πάρουν οι επισχέσεις και οι κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία από τους γιατρούς τις επόμενες ημέρες, εάν ο κλάδος δεν πληρωθεί για τις δεδουλευμένες εφημερίες.

Τα σωματεία των γιατρών το ένα μετά το άλλο αποφασίζουν να προχωρήσουν σε επισχέσεις.
Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς απερρίφθησαν οι τροπολογίες που έχει καταθέσει στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Από την άλλη όμως για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ανακοίνωσε πως οι εφημερίες θα πληρωθούν κανονικά, καθώς αναμένεται να βγει σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εκταμίευση 24 εκατ. ευρώ, επιχειρώντας προφανώς να διαψεύσει το πάγωμα των πληρωμών.

Βέβαια η διάψευση Ξανθού ήρθε μία ημέρα μετά την απόρριψη των τροπολογιών στη Βουλή και εφόσον οι γιατροί ανακοίνωσαν πως θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις.
Την ίδια ώρα άλλωστε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωνε στο HealthReport.gr (Διαβάστε ΕΔΩ την αποκλειστική δήλωση Π.Κουρουμπλή), ότι οι τροπολογίες για τις πληρωμές των εφημεριών θα περάσουν στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Τα γεγονότα αν μη τι άλλο αποδεικνύουν ότι για το θέμα επικρατεί σύγχυση και στην ίδια την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο πότε οι γιατροί θα πάρουν τελικά στα χέρια τους τα χρήματά τους.

Άλλωστε όπως διαβεβαίωναν στο HealthReport.gr υπηρεσιακοί παράγοντες μεγάλων νοσοκομείων, δεν απαιτείται καμία υπουργική απόφαση αλλά και καμία τροπολογία για να καταβληθούν δεδουλευμένα σε γιατρούς, παρά μόνο να σταλούν εντάλματα πληρωμών στους κατά τόπους παρέδρους και να εκταμιευτούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Όμως από την πλευρά του ο Ανδρέας Ξανθός επιχειρώντας να αλλάξει όπως φαίνεται το κλίμα, διαβεβαίωσε την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, ότι έως την Παρασκευή 20 Μαρτίου θα έχει λυθεί το θέμα.

Σημειώνεται μάλιστα χαρακτηριστικά από το υπουργείο Υγείας ότι «Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, έχει από καιρό ανακοινώσει στους εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων του ΕΣΥ, ότι έχει υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία έχει αποσταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο και αναμένεται η δημοσίευσή της σε ΦΕΚ τις προσεχείς ημέρες.

Συνεπώς, είναι εντελώς ανυπόστατες οι διαδόσεις ότι το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα, επειδή δήθεν η ρύθμιση καταβολής των εφημεριών θα γινόταν με τροπολογία, η οποία όμως απορρίφθηκε από το προεδρείο της Βουλής».
Από την άλλη ο κ.Ξανθός υπογραμμίζει πως μέσω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα ρυθμιστεί γενικότερα το θέμα των έγκαιρων πληρωμών των εφημεριών:

«Στην παραπάνω ΚΥΑ περιλαμβάνεται επίσης ο νέος τρόπος καταβολής των εφημεριών ο οποίος είναι πολύ ταχύτερος από αυτόν που ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και η αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών των ετών 2012, 2013 και 2014 με εκταμίευση κονδυλίου ύψους 24 εκατ. ευρώ».

Που ξεκινούν κινητοποιήσεις οι γιατροί

Στο μεταξύ όμως οι νοσοκομειακοί γιατροί που δεν έχουν δει ακόμη το …χρώμα του χρήματος ξεκινούν επισχέσεις σε διάφορα νοσοκομεία. Άλλωστε περιμένουν μήνες να πληρωθούν για τα δεδουλευμένα τους. Η αρχή γίνεται από το Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας όπου οι γιατροί ξεκινούν από 23 Μαρτίου επισχέσεις.

Ακολουθούν οι γιατροί του ΚΑΤ την 1η Απριλίου ενώ την Πέμπτη 19 Μαρτίου το Κίνημα Νέων Ιατρών πραγματοποιεί μεγάλη Γενική Συνέλευση για να λάβει τις αποφάσεις του στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Πηγή: Healthreport

Δεν υπάρχουν σχόλια :