.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Στο 38%, μεσοσταθμικά, η συμμετοχή για φάρμακα ισχύει από τις 10 Μαρτίου

Σε νέο, δυσθεώρητο ύψος έχει φτάσει από τη Δευτέρα 10 Μαρτίου η οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων για την προμήθεια των φαρμάκων τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας. Το νέο ύψος φτάνει πλέον μεσοσταθμικά το...
38%, στα επίπεδα, δηλαδή, της Πορτογαλίας, σύμφωνα με όσα απαιτούσε με επιμονή εδώ και χρόνια η τρόικα!

Σε κάποιες κατηγορίες φτάνει το 80%, με το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε εκείνες τις κατηγορίες φαρμακευτικών σκευασμάτων στις οποίες υπάρχουν πολλά και διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα, τόσο πρωτότυπα όσο και γενόσημα.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση για τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων στη χώρα μας, η ασφαλιστική τιμή (σ.σ.: το χρηματικό ποσό το οποίο αποζημιώνει ο ασφαλιστικός φορέας) ορίζεται από τον μέσο όρο των τιμών των τριών φθηνοτέρων γενοσήμων της κατηγορίας, με μέσο μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο από 4%. Πρόκειται, κατά κανόνα, για τα γενόσημα των πιο παλαιών φαρμάκων της κατηγορίας.

Η ασφαλιστική τιμή καθοριζόταν μέχρι την Κυριακή 9 Μαρτίου από το σταθμισμένο μέσο κόστος ημερήσιας θεραπείας όλων των γενοσήμων φαρμάκων της κατηγορίας, σε συνδυασμό με το μερίδιο αγοράς το οποίο κατείχαν.

Το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι η ασφαλιστική τιμή να μειωθεί σημαντικά, οπότε αυξάνεται το ποσό συμμετοχής που πληρώνει ο ασθενής, το οποίο σε κάποιες κατηγορίες μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 80% της λιανικής τιμής!

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η κατηγορία των στατινών για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας:

Η ατορβαστατίνη χορηγείται σε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης.

Αν κάποιος παίρνει θεραπεία ατορβαστατίνη 10mg, θα πρέπει να πληρώσει 63% συμμετοχή αν παίρνει το πρωτότυπο ή 53% συμμετοχή αν παίρνει το γενόσημο.

Αν ο ασθενής είναι ρυθμισμένος με 20mg ατορβαστατίνης, θα πρέπει να πληρώσει 71% συμμετοχή αν παίρνει το πρωτότυπο ή 64% συμμετοχή αν παίρνει γενόσημο.

Αν ο ασθενής δεν ρυθμίζεται με τις πιο χαμηλές δόσεις και λαμβάνει 40mg ατορβαστατίνης, θα πληρώσει 83% συμμετοχή για το πρωτότυπο ή 77% για το γενόσημο.

Δηλαδή, όσο πιο βαριά είναι η ασθένεια, τόσο υψηλότερη οικονομική συμμετοχή καλείται να πληρώσει από την τσέπη του ο ασφαλισμένος!


Φαρμακοποιοί: Επιβάλανε νέο "χαράτσι", ενώ είμαστε σε ανθρωπιστική κρίση
Σε ανακοίνωσή του για το θέμα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Οι ασφαλισμένοι, μη γνωρίζοντες το νέο αυτό 'χαράτσι' το οποίο έχει 'επιμελώς' αποκρυφτεί από τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δυσανασχετούν με τους φαρμακοποιούς θεωρώντας ότι την επιβάρυνση αυτή την επέβαλλαν τα φαρμακεία. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο ώστε να διαπιστώσουν αν πράγματι ο φαρμακοποιός κράτησε τη σωστή συμμετοχή ή όχι. Ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό ότι η επιβάρυνση αυτή εντάσσεται στα μέτρα της μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και ταυτόχρονα της αύξησης της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης που επιβάλλει η τρόικα και η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για το ότι βρισκόμαστε στο όριο ανθρωπιστικής κρίσης".

ΙΣΑ: Το υπουργείο θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών
Από τη δική του πλευρά, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του: "Σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν οι ασθενείς να αγοράζουν εξ ολοκληρου τα φάρμακά τους, αφού, αφενός πρέπει να πληρώνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόστους για να καλύψουν τη διαφορά από τα πρωτότυπα στα γενόσημα, αφετέρου πολλά σκευάσματα αφαιρέθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων. Για άλλη μια φορά, το υπουργείο Υγείας δείχνει πρωτοφανή προχειρότητα, ταλαιπωρώντας τους ασθενείς και θέτοντας σε κίνδυνο την περίθαλψή τους".

ΕΣΑμεΑ: Αδιανόητο να στερούμεθα φάρμακα με υπουργική απόφαση
Σε δική της ανακοίνωση, τέλος, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) τονίζει μεταξύ άλλων: "Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συμμετοχή για τους ασθενείς σε σχέση με το παρελθόν είναι πια διπλάσια στα φάρμακα που έχουν πολύ χαμηλή τιμή αποζημίωσης (ασφαλιστική τιμή) και είναι πρωτότυπα. Πολλές φορές δεν υπάρχει γενόσημο που να ανταποκρίνεται στην τιμή αναφοράς!".

Η ΕΣΑμεΑ καλεί το υπουργείο Υγείας, λοιπόν, "να διορθώσει άμεσα τη λίστα φαρμάκων. Είναι αδιανόητο χρονίως πάσχοντες και Άτομα με Αναπηρία να στερούνται τα φάρμακά τους με υπουργικές αποφάσεις!".

Υπουργείο Υγείας: Αποφεύγουμε τα γενόσημα από την Ινδία...
"Η νέα νομοθετική διάταξη για τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων στη χώρα μας, η οποία περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τον ορισμό των νέων ασφαλιστικών τιμών, συγκρατεί τις ασφαλιστικές τιμές σε ένα ικανό ύψος, προκειμένου να μην πάνε πολύ παρακάτω, με ταυτόχρονη περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, και, έτσι, αποφεύγει η Ελλάδα τις εισαγωγές γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων από την Ινδία"...

Αυτό υποστηρίζουν στην "Αυγή" στενοί συνεργάτες του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και συμπληρώνουν: "Ο ασφαλισμένος έχει πάντα τη δυνατότητα να επιλέγει εκείνα τα γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα από το ιδιωτικό φαρμακείο τα οποία έχουν λιανική τιμή ίση ή πολύ κοντά στην ασφαλιστική τιμή και όχι πρωτότυπα ή off patent σκευάσματα ή γενόσημα με λιανικές τιμές πολύ υψηλότερες από την ασφαλιστική τιμή"...


Πηγή: Η Αυγή
.

Δεν υπάρχουν σχόλια :