.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Πόσο φθάνει η αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ λόγω κατάρρευσης ΕΟΠΥΥ

Λίγο η κρίση, λίγο το κλείσιμο των Πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ, λίγο οι απεργίες των γιατρών δεν ήθελε και πολύ να γεμίσουν ασφυκτικά οι διάδρομοι των εξωτερικών ιατρείων των Δημόσιων νοσκομείων. Πόσο φθάνει η αναμονή


Η πολύμηνη απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, το κλείσιμο των πολυιατρείων και το μειωμένο πλαφόν συνταγών στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, έχουν προκαλέσει αυξημένη κίνηση στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων τα οποία πνίγονται από αναρίθμητους ασθενείς που περιμένουν υπομονετικά σε ουρές για να εξυπηρετηθούν από το λιγοστό και εξαντλημένο προσωπικό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κ. Δ. Βαρνάβα, ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους τεράστιες ουρές σε επείγοντα και τακτικά ιατρεία, με την κατάσταση να επιδεινώνεται από τη νοσηρότητα της εποχής.
«Η μεταφορά όλης της ιατρικής και νοσηλευτικής κίνησης στα παραπαίοντα Νοσοκομεία του ΕΣΥ θα διαλύσει και τη δευτεροβάθμια περίθαλψη», σημειώνει.

Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο όπου στην καλύτερη περίπτωση οι ασθενείς το λιγότερο που μπορεί να περιμένουν για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων κυμαίνονται από 15 μέρες έως και τον ένα μήνα. 

Να σημειωθεί εδώ ότι για ένα µήνα, όσο δηλαδή θα παραµείνουν κλειστές οι δοµές του ΕΟΠΥΥ, οι πενταψήφιοι τηλεφωνικοί αριθµοί για ραντεβού µε γιατρούς του οργανισµού δεν λειτουργούν δεν κλείνονται πια ραντεβού ενώ ακυρώθηκαν αυτόματα όλα όσα είχαν κλείσει οι ασφαλισµένοι για το Φεβρουάριο, ακόµη και για το Μάρτιο!

Σύµφωνα µε το υπουργείο Υγείας, οι ασφαλισµένοι συνεχίζουν να λαµβάνουν τα ακριβά φάρµακα µέσω των φαρµακείων του ΕΟΠΥΥ. 
 

Αυξάνεται το πλαφόν συνταγογράφησης

Αυξάνεται το πλαφόν συνταγογράφησης σε 10% στους μέσους όρους όλων των ειδικοτήτων των συμβεβλημένων ιατρών.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση στο όριο συνταγογράφησης θα ισχύσει μέχρι τέλη Μαρτίου, όσο διάστημα έχουν αναστείλει την λειτουργία τους οι Μονάδες. Οι ιατροί των Στρατιωτικών Νοσοκομείων εξαιρούνται από την εφαρμογή του μέτρου που αφορά το πλαφόν στην συνταγογράφηση, τόσο για νοσηλευόμενους όσο και για εξωτερικούς ασθενείς. 

Μετά από τις σκηνές απείρου κάλους που διαδραματίσθηκαν με ασφαλσιμένους οι οποίοι αδυνατούσαν να λάβουν τα πολύτιμα για αυτούς φάρμακα  η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε σχετική του ανακοίνωση επισημαίνει τα αυτονόητα: ότι  δηλαδή θα παρακολουθεί την εξέλιξη του μέτρου της συνταγογράφησης και θα λάβει το επόμενο διάστημα όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα τόσο για την επάρκεια της φαρμακευτικής δαπάνης όσο και για τον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης.
 
 Ιatropedia
Δημοσίευση σχολίου