.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Στον ΕΟΠΥΥ μόνο τα φαρμακεία, στο ΕΣΥ η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη

Τα βασικά σημεία του πορίσματος για την αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ παρουσίασε το πρωί της Τετάρτης στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η πρόταση που πλειοψήφησε είναι η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε εθνικό ασφαλιστικό φορέα που θα διατηρήσει υπό τον έλεγχό του μόνο τα φαρμακεία, ενώ οι υπόλοιπες μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης θα μεταφερθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Όσον αφορά τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε, σύμφωνα με τον Σκάι, πως όσοι το επιθυμούν, ακόμα και όλοι, μπορούν να επιλέξουν το ΕΣΥ, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Ωστόσο, όσοι επιλέξουν το ΕΣΥ και ταυτόχρονα έχουν ιδιωτικό ιατρείο, θα πρέπει να το κλείσουν και να καταθέσουν τα σχετικά παραστατικά.

Στο μεταξύ στα ύψη ανέβηκε η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας 'Αδωνη Γεωργιάδη και του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα, με αφορμή τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με επίκεντρο του ΕΟΠΥΥ.

Η θέση που εξέφρασε ο κ. Βαρνάβας, ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι και αγοραστής και πάροχος υπηρεσιών προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Γεωργιάδη που τον χαρακτήρισε "ψεύτη", καθώς, όπως είπε, άλλα λέει στη γραπτή του πρόταση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα κρατήσει μόνο τα φαρμακεία και όλες οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες θα είναι υπό τις υγειονομικές περιφέρειες. Επανέλαβε, ακόμη, ότι μπορούν όλοι οι γιατροί, αν θέλουν, να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ, με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος σε όσους διατηρούν παράλληλα ιδιωτικό ιατρείο.

Όπως είπε, θα πρέπει να καταθέσει χαρτί από την εφορία για τη διακοπή του ιατρείου του και μετά θα περάσει στο ΕΣΥ, ως πλήρους και αποκλειστικής εργασίας. Η διαδικασία πάντως, όπως υπογράμμισε, για τη μετακίνησή τους θα είναι πολύ γρήγορη 15 - 25 μέρες.

«Η συζήτηση που γίνεται μου θυμίζει πτώμα πάνω από το οποίο διαγκωνίζονται ποιος θα πάρει ένα κομμάτι. Όταν επί κ. Λοβέρδου κατασκευαζόταν ο ΕΟΠΥΥ δεν γινόταν συζήτηση περί αγοραστή και παρόχου» ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών. Υποστήριξε ότι το πλαίσιο των προτάσεων της Ομοσπονδίας που έχουν κατατεθεί είναι, οι υπηρεσίες στην πρωτοβάθμια υγεία να βασίζονται στις αρχές της καθολικότητας και να καλύπτουν δωρεάν όλο τον πληθυσμό.

«Στόχευση για εμάς είναι το δημόσιο σύστημα να γίνει τόσο επαρκές, ώστε σταδιακά να μην χρειάζεται να υπεισέρχεται ο ιδιωτικός τομέας. Δεν μπορεί, αυτή τη στιγμή της κρίσης, με 6 εκατομμύρια πληθυσμό να μην μπορούν να πλησιάσουν το δημόσιο σύστημα υγείας και να τους λέμε πηγαίνετε στα ιδιωτικά ιατρεία» τόνισε ο κ. Βαρνάβας.

Απαντώντας δε στην πρόσκληση του κ. Γεωργιάδη να ξεκαθαρίσει τι προτείνει για τον ΕΟΠΥΥ ο κ. Βαρνάβας αντέτεινε λέγοντας:

«Εμείς είμαστε υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με όλες τις αρχές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που ισχύουν από τον νόμο. Κριτήρια, εργασιακές σχέσεις αμοιβές τα πάντα. Δεν γίνεται να μπούμε στη διαδικασία να διαλύσετε τον ΕΟΠΥΥ. Εμείς λέμε και αγοραστής και πάροχος ο ΕΟΠΥΥ».

Ακολούθησε έντονη αντίδραση από την πλευρά του κ. Γεωργιάδη που ανταπάντησε σε υψηλούς τόνους:

«Είστε ψεύτης. Η γραπτή πρόταση σας λέει διαφορετικό πράγμα. Μιλά για ενιαίο σύστημα. Για να συνεννοούμαστε. Αναιρείτε τώρα τη γραπτή πρόταση σας, προκειμένου να μην δυσαρεστήσετε κανένα. Απαντήστε ξεκάθαρα. Αυτό που λέτε σήμερα είναι άλλο, αφορά δύο συστήματα».

«Δεν μπορείτε να καταλάβετε τίποτα από το σύστημα υγείας που εμείς υπηρετούμε 35 χρόνια» σχολίασε ο κ. Βαρνάβας, ενώ συμπλήρωσε:

«Δεν προσδοκούμε να διαλυθεί ο ΕΟΠΥΥ, αν αυτό έχει αποφασίσει να κάνει ο υπουργός. Εμείς λέμε να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος. Οι σχεδιασμοί που γίνονται εδώ και τώρα, έχουν ως αφετηρία, ότι ο κ Γεωργιάδης πρέπει να δώσει 10.000 εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα, στη τρόικα. Από εκεί ξεκίνησε, η αναστάτωση στον τομέα υγείας. Δεν τους ενδιαφέρει να γίνουν καλύτερες υπηρεσίες».

Τέλος, ο κ. Βαρνάβας έκανε λόγο «για υγειονομική βόμβα με έξι εκατομμύρια πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγεία», ενώ κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας ότι «λειτουργεί τιμωρητικά και ότι τις προτάσεις του καθοδηγεί η εκδίκηση».

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :