.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

ΟΟΣΑ:Επικίνδυνη μείωση δαπανών υγείας στην Ελλάδα

 Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία κάνει λόγο για δραστική μείωση των δαπανών στην Ελλάδα (11%) με επικίνδυνο αντίκτυπο στο προσδόκιμο ζωής. Διαπιστώνει αύξηση αυτοκτονιών και της βρεφικής θνησιμότητας.



Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΟΣΑ για την πορεία των δαπανών υγείας επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει αντίκτυπος στην ποιότητα, αλλά και το προσδόκιμο ζωής.

Στην ετήσια έκθεσή του για τον κλάδο υγείας, ο διεθνής οργανισμός αναφέρεται ειδικότερα στην Ελλάδα περιγράφοντας μία μάλλον ζοφερή κατάσταση.

Στην Ελλάδα οι συνολικές δαπάνες για υγεία μειώθηκαν κατά 11% τόσο το 2010 όσο και το 2011, ενώ την περίοδο 2000- 09 κατέγραφαν ετήσιο ρυθμό αύξησης 5%.

Την περίοδο 2009-2011 οι δαπάνες υγείας για τα 34 μέλη του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν μόλις 0,2%, ενώ πριν από το 2008, το ετήσιο ποσοστό αύξησης άγγιζε κατά μέσο όρο το 4%.

Ανησυχίες

Ο Στέφανο Σκαρπέτα, διευθυντής του ΟΟΣΑ επί κοινωνικών θεμάτων και απασχόλησης, προειδοποιεί πως 'με την κατεύθυνση που έχει πάρει η πολιτική σε κάποιες χώρες εγείρονται ανησυχίες'.

Επισήμανε τις μεγάλες περικοπές σε δαπάνες πρόληψης για θέματα υγείας που άγγιξαν το 1,5% την περίοδο 2009-10 και το 1,7% την περίοδοι 2010 - 2011.

Ο κ. Σκαρπέτα έκανε μάλιστα λόγο για την αύξηση του χρόνου αναμονής στην Ελλάδα για την παροχή της φαρμακευτικής αγωγής και τον ιατρικό έλεγχο των ανθρώπων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.

Θνησιμότητα

Αναφέρει, μάλιστα, πως στην Ελλάδα καταγράφεται 'αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών, αλλά και της βρεφικής θνησιμότητας', όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Σε απόλυτο αριθμό, οι ΗΠΑ κατέχουν την πρώτη θέση από πλευράς δαπανών για Υγεία, με 985 δολ. κατά κεφαλήν.

Η κατάταξη, όμως, αλλάζει εάν ο υπολογισμός γίνει ως ποσοστό του ΑΕΠ, με Ελλάδα και Ουγγαρία να περνούν μπροστά με 2,6% και 2,2% του ΑΕΠ αντιστοίχως.


(Ιatronet)

Δεν υπάρχουν σχόλια :