.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

«Υπερτιμολόγηση» ακόμη και κατά... 90% για φάρμακα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ!

Το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται ότι προχώρησε στη ρύθμιση, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η "Αυγή" της Κυριακής, προκειμένου οι φαρμακευτικές εταιρείες να... μην αποσύρουν κι άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα από τη χώρα μας, καθώς οι τιμές στις οποίες προμηθεύουν με φαρμακευτικά σκευάσματα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας είναι ορατές σε άλλες χώρες, για τις οποίες η Ελλάδα αποτελεί
χώρα αναφοράς ως προς την τιμολόγηση των φαρμάκων!

    Ο υπουργός Υγείας υποκλίνεται στις κερδοσκοπικές απαιτήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών και θέτει σε κίνδυνο τα οικονομικά των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ!

Το υπουργείο Υγείας, λοιπόν, παραδέχεται ότι δέχεται, αλλά και υποκύπτει σε πολιτικό εκβιασμό εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών...

Πρόκειται για μία, μόνη και απλή εγκύκλιο, η οποία οδηγεί σε αχρησία το περιβόητο Παρατηρητήριο Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ). Με την εγκύκλιο καταργείται ένα εργαλείο ελέγχου και διαπραγμάτευσης των τιμών φαρμάκων, το οποίο διαμεσολαβούσε μεταξύ των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των φαρμακευτικών εταιρειών. Αποτέλεσμα; Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα πραγματοποιούν εφεξής αγορές φαρμακευτικών σκευασμάτων και δραστικών ουσιών σε τιμές υψηλότερες ακόμη και κατά... 90% σε σχέση με εκείνες του Παρατηρητηρίου Τιμών!

Στην εγκύκλιο, η οποία εστάλη πριν από λίγες ημέρες στις διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας, αναφέρεται το εξής:

"Στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΕΠΥ, http://www.moh.gov.gr/articles/epitroph-promhtheiwn-ygeias, στο πεδίο 'Παρατηρητήριο Τιμών', έχουν αναρτηθεί σε ειδική θέση τα δελτία τιμών φαρμάκου, κατά χρονολογική σειρά, με την ένδειξη 'Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκου μέσω Δελτίου Τιμών Φαρμάκου', τα οποία θα λαμβάνονται εφεξής υπόψη, ως τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν σχετικοί διαγωνισμοί, φαρμάκου με βάση τη δραστική ουσία και τη μορφή χορήγησης τους"...

Ορίζει δηλαδή ότι εφεξής οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα προμηθεύονται φάρμακα με βάση τις τιμές που ισχύουν στο δελτίο τιμών, οι οποίες όμως προκύπτουν από τον μέσο όρο τον τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.


Τι εννοεί ο ποιητής;

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι το Παρατηρητήριο Τιμών περιλαμβάνει τις χαμηλότερες τιμές της εγχώριας αγοράς, οι οποίες έχουν προκύψει είτε από διαπραγμάτευση μεταξύ διοικήσεων και εταιρειών είτε από σχετικούς διαγωνισμούς. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, δηλαδή, αντί να αξιοποιούν τη χαμηλότερη τιμή της ελληνικής αγοράς, θα αξιοποιούν εφεξής την ανώτατη, η οποία καταγράφεται ακριβώς στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων!

Το αποτέλεσμα είναι να καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές μεταξύ Παρατηρητηρίου Τιμών και Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, ακόμη και για φάρμακα που δεν έχουν τεθεί σε δοκιμασία διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση ογκολογικού σκευάσματος με τη δραστική ουσία doxorubicin. Η τρέχουσα τιμή στο παρατηρητήριο είναι στα 786,14 ευρώ και επιτεύχθηκε στο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης "Θεαγένειο". Το ίδιο φάρμακο στο δελτίο τιμών έχει κοστολογηθεί στα 828,15 ευρώ. Έτσι, στην περίπτωση που ένα δημόσιο νοσοκομείο χρειαστεί να το προμηθευτεί και εφόσον ακολουθήσει κατά γράμμα όσα ορίζει η εγκύκλιος, θα αγοράσει με τιμή 828,15 ευρώ, όταν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες θα μπορούσε να διαπραγματευθεί και να πετύχει τιμή ανάλογη του "Θεαγένειου" νοσοκομείου. Θα αγοράσει δηλαδή με "καπέλο" ύψους 42,01 ευρώ ή, με άλλα λόγια, ακριβότερα κατά 5%...

Αλλά και για τη δραστική ουσία ondansetron το δελτίο τιμών δίνει για την ενέσιμη μορφή των 4 mg/2 ml τα 3,5 ευρώ και για τα 8 mg/4 ml τα 3,71 ευρώ, όταν το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχει πετύχει 0,68 και 0,53 ευρώ, αντίστοιχα!

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της "Αυγής" της Κυριακής, μάλιστα, η σχετική εγκύκλιος δεν "πέρασε" από τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Δ.Σ. της ΕΠΥ, καθώς υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις από μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής.

Στελέχη του χώρου της Υγείας τονίζουν με έμφαση και ιδιαίτερο προβληματισμό στην "Αυγή" της Κυριακής ότι η "απόφαση" καταστρατηγεί το άρθρο 24 του νόμου 3846/2010, στο οποίο προβλέπεται ρητώς "η δημιουργία βάσης δεδομένων παρατηρητηρίου τιμών για τον έλεγχο των τιμών", ρύθμιση η οποία ενεργοποιήθηκε με υπουργική απόφαση, η οποία καθόριζε τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας του και τις προϋποθέσεις δημοσιότητάς του.

Την 1η Οκτωβρίου 2013 εστάλη νέο έγγραφο από την ΕΠΥ, το οποίο φέρει την υπογραφή του προέδρου Χρήστου Γιάνναρη, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων: Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με απόλυτη ημερολογιακή σειρά τα Δελτία Τιμών Φαρμάκου. Εξηγεί, μάλιστα, ότι "εκ παραδρομής δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα Δελτία Τιμών Φαρμάκου"...

Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη των φαρμάκων στο Παρατηρητήριο Τιμών είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της εγχώριας και αλλοδαπής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία δεν επιθυμεί οι τυχόν εκπτώσεις τις οποίες παρέχει να είναι καταγεγραμμένες προκειμένου να χρησιμοποιούνται ως μοχλός διαπραγμάτευσης και πίεσης για περαιτέρω μειώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :