.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Νέα τροπολογία για τις εφημερίες! Ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή

Αύριο η το αργότερο την Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία για τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του υπουργείου Οικονομικών».
Τι προτείνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και πότε θα πληρώσει η κυβέρνηση. 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Επί σειρά μηνών περιμένουν χιλιάδες νοσοκομειακοί γιατροί να πληρωθούνε τα χρήματά τους από δεδουλευμένες εφημερίες. Στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα μάλιστα οι γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας καθώς δε γνωρίζουν πότε ακριβώς θα δούνε το …χρώμα του χρήματος. Άλλωστε παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι θα πληρωθούνε άμεσα, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δε διαφαίνεται στον ορίζοντα. 
Η επιχειρηματολογία του υπουργείου Υγείας εστιάζεται συνήθως σε ζητήματα που σχετίζονται με «κολλήματα» στις εγκρίσεις και εκκαθαρίσεις των εφημερίων. 
Η κυβέρνηση με τροπολογία που εντάσσει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αλλάζει τον τρόπο καταβολής των εφημεριών. 
Οι νοσοκομειακοί γιατροί μέσω της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) επιχειρούν να προσθέσουν ρυθμίσεις ώστε στο μέλλον να είναι δυνατή η άμεση καταβολή των χρημάτων. 
Σύμφωνα με τις προτάσεις που προωθήθηκαν από την ΟΕΝΓΕ τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στους βουλευτές-γιατρούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρείται η διευκόλυνση των διαδικασιών. 
Με βάση τις προτάσεις που κατατέθηκαν όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας επιδιώκεται: 
• Δυνατότητα καταβολής των εφημεριών με μισθοδοτικές καταστάσεις, δηλαδή χωρίς την παρεμβολή ΥΔΕ και Επιτρόπων
• Κατάργηση των επιτροπικών ενταλμάτων και διάθεση του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στο Νοσοκομείο εφάπαξ ετησίως
• Ρύθμιση του ζητήματος των μικτών εφημεριών, για τις οποίες έχει δημιουργήσει προβλήματα το Γενικό Λογιστήριο. Δυνατότητα πραγματοποίησης μικτών εφημεριών και τα Σαββατοκύριακα.
• Τακτοποίηση πληρωμής των προσθέτων εφημεριών, οι οποίες θα πρέπει να είναι αφορολόγητες.
• Αποπληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του 2012 και εντεύθεν

Ιatropedia.gr
Δημοσίευση σχολίου