.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

ΕΟΠΥΥ ...δεν πληρώνω δεν πληρώνω. Πως αντιδρούν οι πάροχοι Υγείας

Με «τρόμο και δέος» άκουσαν οι περισσότεροι πάροχοι  τις ανακοινώσεις του υπουργείου  Υγείας για την απόφαση κούρεματος των οφειλόμενων 8%-10%. Οι αντιδράσεις διαμαρτυρίας ήταν άμεσες με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να κατηγορούν την κυβέρνηση για πολιτική αδιαφορία ενώ οι περισσότεροι μιλούν για νομοτελειακή διαδικασία που θα οδηγήσει στην επαγγελματική τους εξόντωση.
Η απομείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών βέβαια όπως ανακοινώθηκε θα είναι  διαφορετική ως  προς το ποσοστό της ανά κατηγορία παρόχων, λαμβανομένου υπόψιν άλλων μειώσεων οι οποίες, ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί, όπως το claw back και το rebate σε βάρος της φαρμακοβιομηχανίας. Στον φαρμακευτικό κλάδο μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό θα είναι της τάξης από 1% έως 3,5%.  Οι υπόλοιπες μειώσεις όμως θα κυμανθούν από 8% έως και 20% επί των οφειλομένων.
Βέβαια αυτό το κούρεμα δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία αφού είναι γνωστό σε όλους ότι τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ είναι άδεια, η βιωσιμότητα του οργανισμού επαπειλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και δυστυχώς υπάρχει η λογική του «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».
Μιλώντας στο Healthview ο πρόεδρος της ΕΥΝΑΠ Στάθης Τσούκαλος δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι απαράδεκτη διότι αφορούν αμοιβές της περασμένης διετίας που οι γιατροί δεν πήραν και αναγκάστηκαν για να ανταπεξέλθουν να πάρουν δάνεια για τα οποία πληρώνουν τόκους. Ο κος Τσούκαλος ελπίζει  να πρυτανεύσει η λογική και να μην γίνει μείωση ή να παρέμβουν και προς τις τράπεζες για να γίνει  αντίστοιχα μείωση των επιτοκίων»
Από την πλευρά της ΠΟΣΙΠΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας) ο πρόεδρος Λεωνίδας Αναγνώστου δήλωσε στο Healthview την αντίθεση της Ομοσπονδίας στο ενδεχόμενο του κουρέματος λέγοντας τα εξής: «Η ΠΟΣΙΠΥ και όλο το συντονιστικό των εργαστηριακών γιατρών είμαστε φυσικά αντίθετοι με το κούρεμα. Αρνούμεθα αυτή την περικοπή των δεδουλευμένων και φορολογουμένων. Όπως καταλαβαίνετε το πρόβλημα είναι τεράστιο»
Σε επικοινωνία που είχε το Healthview και με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο της Αθήνας ο αντιπρόεδρος Στυλιανός Καλογερόπουλος δήλωσε τα εξής:
«Εμείς αρχικά δεχτήκαμε το κούρεμα με το νόμο Σαχινίδη για την βιωσιμότητα των φαρμακείων. Αναγκαστήκαμε να το υποστούμε για να έχουμε βιωσιμότητα. Παράλληλα είχαμε δανειστεί από τις τράπεζες με ένα επιτόκιο 9 έως 14% , συν το κούρεμα 3% που είχαμε δεχτεί. Οπότε καταλαβαίνετε. Είναι άδικο το κούρεμα 8-20%.Πρέπει να ελέγχει τι γίνεται από πίσω και τι υποχρεώσεις έχει ο καθένας. Δεν μπορούν να γίνονται τέτοιες περικοπές. Δεν είναι μόνο η βιωσιμότητα των φαρμακείων αλλά και να μπορέσουν να διατηρηθούν  οι θέσεις εργασίας .Ήδη 200 φαρμακεία έχουν κλείσει, 300 είναι με διαταγή πληρωμής και 800 είναι στον Τειρεσία»

healthview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :