.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Οι Διοικητές ξαναθυμήθηκαν το θεσμό του Συντονιστή Εφημερίας για να ξεφορτώσουν δικές τους ευθύνες

Σύμφωνα με το νόμο 3329/2005 καθήκοντα συντονιστή εφημερίας έχει ο υποδιοικητής στα μεγάλα Νοσοκομεία (>400 κλίνες) και ο Διοικητής στα μικρότερα. Ο θεσμός του Γενικού Εφημερεύοντα ως συνώνυμου του Συντονιστή Εφημερίας βασίστηκε σε
νομοθετική διάταξη που ίσχυσε το 2004 κατά τη διάρκεια και για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Έκτοτε συνεχίζει να εφαρμόζεται ως εθιμικό δίκαιο χωρίς καμιά νομιμοποιητική βάση, προκαλώντας όμως σε ορισμένες  περιπτώσεις σοβαρά προβλήματα στους εφημερεύοντες που επωμίστηκαν ευθύνες που ανήκουν στον Διοικητή και Υποδιοικητή του Νοσοκομείου.
Η γνωστότερη περίπτωση είναι αυτή του Νοσοκομείου «Αττικόν», στο οποίο πριν δύο χρόνια η γενική εφημερεύουσα οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα και στη συνέχεια στην Εισαγγελία μετά από καταγγελία συνοδού, της οποίας ο ασθενής νοσηλεύονταν σε ράντζο, ελλείψει κρεβατιού.
Στην περίπτωση εκείνη, καθώς και σε άλλες παρεμφερείς, υπήρξε έντονο διάβημα της ΟΕΝΓΕ προς τις Διοικήσεις και ο θεσμός  του γενικού εφημερεύοντα είτε αναστέλλονταν, είτε περιορίζονταν αποκλειστικά σε καθήκοντα διευθέτησης προβλημάτων ενδο- ιατρικών.
Πρόσφατα όμως άρχισε και πάλι να αναβιώνει η διαδικασία μετακύλισης αρμοδιοτήτων από τους Διοικητές στους εφημερεύοντες γιατρούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το έγγραφο του Διοικητή Ξάνθης κ. Μπαμπαλίδη (κλικ εδώ), ο οποίος αν και δικηγόρος το επάγγελμα δεν επικαλείται καμία νομοθετική διάταξη και απλά ξεφορτώνει δικές του ευθύνες και αρμοδιότητες.
Με το έγγραφο:
1) ο συντονιστής πρέπει να ελέγχει την συνεχή παρουσία όλων των γιατρών στην εφημερία, πράγμα που ανήκει στην ευθύνη διοικητή και υποδιοικητή, καθώς  και του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας. Τούτο βεβαίως είναι και πρακτικά αδύνατο αφού ο συντονιστής εφημερεύει στη δικιά του υποστελεχωμένη κλινική και τρέχει να διεκπεραιώσει  τα δικά του περιστατικά.
2) ο συντονιστής καθίσταται υπεύθυνος για την κλήση εφημερευόντων ετοιμότητας. Αυτό προφανώς γίνεται για να γλιτώσει ο Διοικητής  την ευθύνη που άφησε κλινικές χωρίς ενεργό εφημερεύοντα γιατρό!!
3) ο συντονιστής είναι υπεύθυνος για κάθε πρόβλημα της εφημερίας!! Έτσι προσπαθεί ο διοικητής να απαλλαγεί από την ευθύνη του για το γεγονός ότι στην εφημερία λείπουν υλικά, φάρμακα και αντιδραστήρια, σεντόνια και μαξιλαροθήκες, γιατροί και ασθενοφόρα. Θα χρεωθεί άραγε την ευθύνη ο συντονιστής εάν  προκύψουν 2 διακομιδές ταυτόχρονα και υπάρχει μόνο 1 ασθενοφόρο!!
Η ΟΕΝΓΕ θα αποστείλει άμεσα έγγραφο στον Διοικητή του Νοσοκομείου Ξάνθης ζητώντας την απόσυρση του συγκεκριμένου εγγράφου και την ανάληψη από τον Διοικητή των ευθυνών που του αναλογούν.

Δημήτρης Βαρνάβας

Δεν υπάρχουν σχόλια :