.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

"Έπεσε έξω" ο ΕΟΠΥΥ!

Επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, κ. Γεράσιμος Βουδούρης, τη σοβαρή έλλειψη ρευστότητας του οργανισμού, καθώς σύμφωνα με τις -αισιόδοξες- προβλέψεις η «τρύπα» στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ εκτιμάται να φτάσει στο τέλος του χρόνου το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ κατά το απαισιόδοξο σενάριο το έλλειμμα θα αγγίξει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μετά το τέλος της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον οργανισμό, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού υγείας Μάριου Σαλμά, στην αρχή της σύστασής του ο ΕΟΠΥΥ ανέμενε έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία 4,5 δισ. ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα ωστόσο το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί στα 3 δισ. ευρώ. Η οικονομική ύφεση και τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας έδωσαν τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία (και κατά κύριο λόγο στο ΙΚΑ), κατά συνέπεια έθεσαν εκτός στόχου τον οικονομικό προγραμματισμό του ΕΟΠΥΥ και διεύρυναν τη μαύρη τρύπα του οργανισμού.

Πάντως ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πως στο επόμενο διάστημα θα διατεθούν 300 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συμβεβλημένων παρόχων υγείας, δηλαδή γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. «Πρόθεση του ΕΟΠΥΥ είναι να πάρουν όλοι τα χρήματά τους, δεν είμαστε μόνο υπέρ ενός κλάδου» δήλωσε ο Γ. Βουδούρης.

Ήδη την επόμενη Τρίτη θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των φαρμακοποιών τους το ποσό των 90 εκατ. ευρώ, το επόμενο διάστημα θα πληρωθούν και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, ενώ μέχρι το Σεπτέμβρη θα έχουν δοθεί χρήματα σε όλους τους παρόχους.

«Θερμός Σεπτέμβριος»

Με ένα μήνα καθυστέρηση και χωρίς να εξοφλείται ολόκληρο το ποσό θα πληρωθούν οι φαρμακοποιοί για τις συνταγές που εκτελέστηκαν το Μάιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έχει δεσμευτεί πως το υπόλοιπο ποσό θα κατατεθεί 12 έως 15 Αυγούστου. Το συνολικό ποσό για τις συνταγές του Μαΐου αγγίζει τα 207 εκατ. ευρώ και οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σχετικά με την εξόφλησή τους.

Όπως επισημαίνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, «αναμένουμε να δούμε εάν ο ΕΟΠΥΥ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Διαφορετικά ο Σεπτέμβριος που θα έρθει θα είναι θερμός». Σύμφωνα με τον κ. Αμπατζόγλου, αυτό που προέχει είναι η συνεχής και ομαλή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. «Μπορεί φυσικά τα λογιστήρια των ασφαλιστικών ταμείων να είναι «δυναμικά» και καθημερινά να μπαίνουν και να βγαίνουν χρήματα, όμως η το πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ είναι πολύ μεγάλο» σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Να σημειώσουμε πως στις 8 Αυγούστου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση των φαρμακοποιών, στη περίπτωση που καθυστερήσουν οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ.

Να είναι προσεκτικοί με τις συναλλαγές με τον ΕΟΠΥΥ συμβουλεύει τους φαρμακοποιούς ο ΦΣΑ

«Δεν είμαστε σίγουροι τι θα γίνει με τις συνταγές που θα εκτελέσουμε τον Αύγουστο και αν θα τις πληρωθούμε ποτέ. Είναι επίσης αστείο να περιμένουμε να πληρωθούμε μέσα στο Δεκαπενταύγουστο» υποστηρίζει από τη μεριά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Λουράντος και ζητά από τα μέλη του να είναι πολύ προσεκτικά σε ότι αφορά τις συναλλαγές τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Αντιδρούν και οι γιατροί

Η αδυναμία πληρωμών του ΕΟΠΥΥ έχει προκαλέσει «εσωτερική κόντρα» μεταξύ των παρόχων υγείας. Ο Πανελλήνιος Ιατρικό Σύλλογος, μετά τη συνάντησή του με τον Μ. Σαλμά, τονίζει στην ανακοίνωσή του «Ζητήσαμε να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο να μην πληρώνονται οι ιατροί κλινικοί και εργαστηριακοί και να βρίσκονται έτσι σε οριακή κατάσταση λειτουργίας, ενώ οι φαρμακοποιοί εξοφλούνται κατά προτεραιότητα. Τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ καθιστούν επισφαλή την πορεία του, ενώ δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση και σταθερή ροή πόρων».

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :