.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Novartis: Θα αναθεωρήσουμε την πολιτική μας στην Ελλάδα.

Αντιμέτωπος με πολλά ανοιχτά μέτωπα αναμένεται να βρεθεί από το φθινόπωρο τόσο ο ΕΟΠΥΥ, όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας. Ήδη μια από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στη χώρα μας, η Novartis Hellas, είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει με έντονο τρόπο τα χρήματα που της οφείλει ο οργανισμός, τα οποία ξεπερνούν τα 90εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό, πως η εταιρεία δεν έχει πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ για καμία από τις παραγγελίες που έχει παραδώσει, ενώ εκκρεμούν και οφειλές περασμένων ετών από τα δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία.
Πιο συγκεκριμένα, από τις 25 Αυγούστου και μετά, η Novartis Hellas προσανατολίζεται στο να διακόψει καταρχήν την προμήθεια των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ με τα λεγόμενα «φάρμακα υψηλού κόστους», που εντάσσονται στη λίστα Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων σοβαρών ασθενειών του ν.3816/2010. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία επιδιώκει να ασκήσει πίεση προς τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο υγείας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έστω και μερική αποπληρωμή του χρέους. Εξάλλου, κάθε μήνα που περνά, οι οφειλές αυτές προσαυξάνονται κατά 10 εκατ. τουλάχιστον.
Σύμφωνα με τον Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη, Διευθυντής Επικοινωνίας της εταιρείας , σκοπός δεν είναι να ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς με σοβαρά νοσήματα, οι οποίοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και τα ιδιωτικά φαρμακεία, με μηδενική συμμετοχή. «Αυτό που θέλουμε είναι να δοθεί το μήνυμα, πως εάν δεν πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ, τότε η εταιρεία θα επαναπροσδιορίσει την εμπορική της πολιτική στην Ελλάδα» τόνισε με νόημα, προμηνύοντας ακόμη σκληρότερη στάση σε περίπτωση που ο οργανισμός δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Η Novartis Hellas έχει ήδη ενημερώσει γραπτώς για τις προθέσεις της τον ΕΟΠΥΥ, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και προφορικά το υπουργείο υγείας,χωρίς ακόμη να έχει λάβει κάποια ανταπόκριση. Οι πληροφορίες πάντως θέλουν και άλλες εταιρείες του χώρου να ακολουθήσουν σύντομα την ίδια τακτική πίεσης προς τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο υγείας.

Απολύσεις στον ορίζοντα Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τα όσα σημειώνει το στέλεχος της Novartis Hellas είναι να περιοριστούν ραγδαία οι λειτουργικές δαπάνες της εταιρείες και κυρίως οι προωθητικές ενέργειες. Αυτό ουσιαστικά μεταφράζεται σε περικοπή θέσεων εργασίας στην εταιρεία, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα πάγια έξοδα. Την ίδια πορεία φαίνεται να ακολουθούν εξάλλου και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Bristol-Myers Squibb, που αποφάσισε να διακόψει την προώθηση ενός πρωτότυπου αντιπηκτικού φαρμάκου και να απολύσει τα 55 άτομα.
Να σημειωθεί ότι στην Novartis Hellas απασχολούνται αυτή τη στιγμή 600εργαζόμενοι. Τα «σημάδια» δεν είναι όμως καθόλου ενθαρρυντικά, καθώς σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου «σε καμία περίπτωση δεν πιάνουν το στόχο». Οι μητρικές εταιρείες από την άλλη παρακολουθούν ,ε σκεπτικισμό τα όσα διαδραματίζονται και «έχουν χάσει πια την εμπιστοσύνη τους προς τη χώρα μας».
Σε αναζήτηση 300 εκατ. το υπουργείο υγείας
Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στο ήδη «βαρύ» κλίμα που επικρατεί στο υπουργείο υγείας. Ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος έδωσε χτες το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, ανακοινώνοντας περικοπές ύψους 300 εκατ. ευρώ το χρόνο από το χώρο της υγείας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει από που θα εξοικονομηθούν τα χρήματα αυτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού, προτεραιότητα έχει η μείωση των λειτουργικών δαπανών και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου. Πρωταρχικό στόχο φαίνεται να αποτελεί επίσης η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου που ακούσει στο όνομα «ιατρικός τουρισμός», ενώ δεν αποκλείεται ιδιώτες γιατροί να νοικιάζουν χώρους στα δημόσια νοσοκομεία για να δέχονται ασθενείς, ώστε το υπουργείο να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους.
Κύκλοι του υπουργείου διευκρινίζουν ακόμη πως οι περικοπές αφορούν τα επόμενα δύο χρόνια και δεν λαμβάνουν μόνιμο χαρακτήρα. Επιπροσθέτως, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχει σκέψη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα που να αφορούν τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ο υπουργός υγείας απέφυγε τέλος να σχολιάσει τις πληροφορίες που θέλουν επιβολή ετήσιου πλαφόν 1.500 ευρώ στις ιατρικές παροχές προς τους ασθενείς.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
πηγή: iatro-blog

Δεν υπάρχουν σχόλια :