.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Η ανασφαλής εφημέρευση απειλεί ζωές! (ΕΒΔΟΜΗ (ΚΑΒΑΛΑ))

Την εισαγγελέα υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Καβάλας, επισκέφθηκαν χθες το πρωί ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Καβάλας (ΕΓΕΣΥΚ) Στάθης Τσαρίδης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας (ΙΣΚ) Ξενοφών Κροκίδης, για να καταθέσουν υπόμνημα, σχετικά με το καθεστώς μη ασφαλούς εφημέρευσης του νοσοκομείου Καβάλας, που ελλοχεύει το κίνδυνο να απειληθούν ανθρώπινες ζωές.

Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος των γιατρών του νοσοκομείου συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας που ξεκίνησαν προχθές, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν πολλά τακτικά εξωτερικά ιατρεία, αλλά και τακτικά προγραμματισμένα χειρουργεία. Οι ασθενείς που έχουν προγραμματισμένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, θα πρέπει πρώτα να τηλεφωνούν για να ενημερώνονται, αν θα γίνει το ιατρείο.

Απόφαση της γενικής συνέλευσης η προσφυγή στον Εισαγγελέα
Στην τελευταία τους συνέλευση οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν αποφασίσει να προσφύγουν στην εισαγγελέα, μετά το νέο καθεστώς εφημέρευσης που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαΐου. Τα κρατικά κονδύλια για τις εφημερίες και στο νοσοκομείο Καβάλας μειώθηκαν δραστικά, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά όσον αφορά τη σύνθεση του ιατρικού προσωπικού και το πρόγραμμα εφημερίας από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Αυτό έχει επιπτώσεις και στις αμοιβές των γιατρών, αλλά κυρίως έχει επιπτώσεις στους ίδιους τους ασθενείς που όταν έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, στο έκτακτο και επείγον περιστατικό, δεν θα μπορούν να έχουν την περίθαλψη που δικαιούνται.

Ενήμεροι και υπεύθυνοι όλοι για την κατάσταση
Χθες στην εισαγγελέα, όπως δήλωσε ο κ. Τσαρίδης, κατέθεσαν υπόμνημα που είχαν ετοιμάσει και την ενημέρωση για το ποια είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο.
Τόνισαν πως η λειτουργία του νοσοκομείου γίνεται υπό καθεστώς που δεν εξασφαλίζει την απαραίτητη αναλογία αναγκαίου και διαθέσιμου ιατρικού προσωπικού και άρα την ασφαλή εφημέρευση. Έτσι δημιουργούνται τεράστια προβλήματα τόσο για τους ασθενείς, την προάσπιση της υγείας και της ζωής των οποίων έχει υποχρέωση να εγγυηθεί το κράτος, όσο και για τους γιατρούς που δεν μπορούν να αναλαμβάνουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Τόνισαν την ανάγκη να εφημερεύουν υπό συνθήκες που θα τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες του συνόλου των ασθενών που καθημερινά αντιμετωπίζουν.
131 γιατροί σε επίσχεση εργασίας
Στην επίσχεση εργασίας συμμετέχουν 131 γιατροί, από τους οποίους οι 61 ειδικοί και οι 70 ειδικευόμενοι. Οι γιατροί αυτοί κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας, είναι παρόντες στο νοσοκομείο, αλλά αντιμετωπίζουν μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Οι γιατροί με την επίσχεση διεκδικούν τις δεδουλευμένες εφημερίες από την αρχή του χρόνου και μάλιστα να τις πληρωθούν όλες. Και αυτό γιατί με βάση τη μείωση των κρατικών κονδυλίων, αν και όταν θα πληρωθούν θα πάρουν χρήματα που αναλογούν μόνο στο 75% των εφημεριών που εργάστηκαν.
Αγωγές σε βάρος του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να καταθέσει ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας
Να προχωρήσει σε ομαδικές αγωγές κατά του ΕΟΠΥΥ για τα χρήματα που οφείλει ο ίδιος, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία που εντάχθηκαν σε αυτόν, σε κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς, αποφάσισε ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας. Ήδη άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, όπως της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου και άλλων περιοχών, έχουν προχωρήσει σε αγωγές. Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας καλεί τους γιατρούς που θέλουν να προχωρήσουν σε αγωγές, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι τις 15 Μαΐου, ώστε στη συνέχεια να αναλάβει ο Σύλλογος την κατάθεση ομαδικής αγωγής.
Την ευθύνη να συγκεντρώσει τις δηλώσεις ενδιαφέροντος, ανέλαβε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΚ, Βασίλης Μαρσέλος. Πριν από αυτό, ο Σύλλογος είχε αναθέσει στη νομική του σύμβουλο, τη νομική διερεύνηση του θέματος. Το βασικό πρόβλημα αφορά τον ΟΠΑΔ ο οποίος δεν έχει πληρώσει και εργαστηριακούς και κλινικούς γιατρούς από τον Οκτώβριο του 2010, ενώ υπάρχουν και άλλα ταμεία που έχουν οφειλές από το 2009 και άλλα από το 2011.
Στη γνωμοδότησή της η νομική σύμβουλος σημειώνει πως στον νόμο 3819/2011 με τον οποίο συστήθηκε ο ΕΟΠΥΥ, προβλέπεται ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ο καθολικός διάδοχος των ταμείων που εντάχθηκαν σε αυτόν, ότι όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία τους περιέρχονται σε αυτόν και αυτός αναλαμβάνει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Στον ίδιο νόμο προβλέπεται πως το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να δώσει στον ΕΟΠΥΥ το απαιτούμενο ποσό για να εξοφλήσει τις εκκαθαρισμένες οφειλές του ΟΠΑΔ και των άλλων ταμείων προς τρίτους. Ωστόσο, αναφέρεται πως τυχόν ζημίες των εντασσόμενων ταμείων συμψηφίζονται με επόμενες χρήσεις και αν ακόμη προκύπτει έλλειμμα «αυτό καλύπτεται με την παροχή ομολόγων του ελληνικού δημοσίου»!!!

Και ομόλογα και παραγραφή
Με άλλα λόγια υπάρχει ο κίνδυνος οι γιατροί να μην πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται σε χρήματα, αλλά αντί αυτών να πάρουν ομόλογα. Ωστόσο η νομική σύμβουλος εκτιμά πως αν προσφύγουν δικαστικά και διαταχθεί προς τούτο δικαστικώς, το ελληνικό δημόσιο οφείλει να πληρώσει τοις μετρητοίς και μάλιστα εντόκως.
Ένας δεύτερος μεγάλος κίνδυνος που υπάρχει είναι η παραγραφή των οφειλόμενων. Στον ιδιωτικό τομέα η παραγραφή γίνεται μετά τη παρέλευση μιας πενταετίας. Στο δημόσιο όμως ο χρόνος παραγραφής είναι μόλις μια διετία. Η διετία δεν υπολογίζεται από το τέλος του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο γεννήθηκε η οφειλή, αλλά αρχίζει να τρέχει από την ημέρα της γενέσεώς της. Αν λοιπόν μια οφειλή «γεννήθηκε» τον Οκτώβριο του 2010 (από τότε είναι οι οφειλές του ΟΠΑΔ σε γιατρούς της Καβάλας) η διετία ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2012 και μετά γίνεται παραγραφή!
Βέβαια εδώ επειδή ο ΕΟΠΥΥ είναι μεν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αλλά δεν είναι αμιγώς ελληνικό δημόσιο, υπάρχει η πιθανότητα η παραγραφή να γίνεται μετά την παρέλευση πενταετίας. Ένα ζήτημα που μένει ανοιχτό είναι κατά την κατάθεση της φετινής φορολογικής δήλωσης που αφορά τα εισοδήματα του 2011 θα πρέπει οι γιατροί να συμπεριλάβουν και εισοδήματα από παροχή υπηρεσιών προς τα ταμεία, τα οποία όμως δεν εισέπραξαν. Σύμφωνα με το νόμο 3842/2010 για όσους ελεύθερους επαγγελματίες αποκτούν εισόδημα από παροχή υπηρεσιών προς το δημόσιο, ο χρόνος κτήσης του εισοδήματος, θεωρείται ο χρόνος είσπραξής του και όχι ο χρόνος που παρασχέθηκαν οι υπηρεσίες.

Έμειναν ανεκπλήρωτες οι υποσχέσεις
Ο κ. Μαρσέλος δήλωσε πως ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας αποφάσισε, όπως και άλλοι Σύλλογοι προηγούμενα, να προχωρήσει σε ομαδικές αγωγές για τα χρήματα που οφείλουν τα ταμεία και ο ΕΟΠΥΥ σε κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς. Μέχρι τις 15 Μαίου θα δουν τι ενδιαφέρον υπάρχει και ανάλογα θα προχωρήσουν μετά. Ο ίδιος σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση θα ξεκινήσουν τις αγωγές και όσο περισσότεροι γιατροί συμμετέχουν τόσο καλύτερα.
Ο κίνδυνος τόνισε είναι πολλαπλός, και να μην πάρουν χρήματα, αλλά ομόλογα και να παραγραφεί μέρος των οφειλών. Μέχρι τώρα – συνέχισε – δεν έκαναν τίποτα για να πάρουν τα χρήματά τους και είχαν πάρα πολλές υποσχέσεις, που δεν υλοποιήθηκαν. Τώρα πρέπει να προχωρήσουν σε αγωγές για να ασκηθεί πίεση και να πληρωθούν.

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια :