.

.
Για την σωστή καθημερινή ενημέρωσή σας!

Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος Ασθενών v 1.0 (EMR) (πως άρχισαν όλα....)

Λίγα λόγια σχετικά με το πρόγραμμα και την πορεία που έχει ακολουθήσει

Τον Ιανουάριο του 2006 ξεκίνησε η δημιουργία αυτής της εφαρμογής, από τον ιατρό Ευτύχιο Κωνσταντουδάκη, ιατρό υπόχρεου υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικός) τότε. σε ένα χωριό του νομού Φωκίδας Ως ιδέα έχει στηριχτεί πάνω σε μία εφαρμογή της SysteM Συμβουλευτικής. Στην δημιουργία αυτής της εφαρμογής, βοήθησε και ο ιατρός Αντωνακόπουλος Φώτιος, ιατρός υπόχρεου υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικός) και αυτός τότε. Η κυρίως εφαρμογή κατασκευάστηκε από εμένα και το στατιστικό κομμάτι με τα ερωτήματα, από τον συνάδελφο ιατρό. Στην συλλογική προσπάθεια, βοήθησε και ο ιατρός Σπαθαράκης Γεώργιος, διευθυντής μας τότε στο Κ.Υ. που υπαγόμασταν, όπου με κάποιες υποδείξεις του, έγινε προσαρμογή της εφαρμογής στα δεδομένα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για να μπορεί να δουλέψει χωρίς πρόβλημα σε Περιφερειακό Ιατρείο.

Η εφαρμογή αυτή ονομάστηκε Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος Ασθενών (EMR). Ο ηλεκτρονικός αυτός φάκελος φτιάχτηκε ώστε να μπορεί να βοηθήσει την καθημερινή δουλειά του κάθε ιατρού στο ιατρείο του. Σκοπός της είναι να μειώσει όσο το δυνατό την γραφειοκρατία της ιατρικής πράξης, δίνοντας έτσι περισσότερο χρόνο στον ασθενή. Ακόμα με την συλλογή των στοιχείων μπορούνε να βγούνε πάρα πολύ χρήσιμα στατιστικά στοιχεία, που σίγουρα μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα κυρίως στην πρόληψη.    



Η εφαρμογή ξεκίνησε να φτιάχνεται και πήρε την μορφή beta τον Μάρτιο του 2006, όπου άρχισα να την δοκιμάζω καθημερινά στο αγροτικό ιατρείο που ήμουν τότε. Τον Απρίλιο του 2006 είχε φτάσει στην τελική του μορφή, όπου άρχισε επίσημα πια να λειτουργεί κανονικά στο ιατρείο που είχα τότε. Αυτή ήταν η πρώτη έκδοση v1.0.

Η εφαρμογή φτιάχτηκε με την βοήθεια της Microsoft Access 2003. Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενών (EMR) v 1.0 μπορεί να δουλέψει χωρίς πρόβλημα σε συστήματα με πλήρως εγκατεστημένο το Microsoft Office 2002/2003/2007/2010/2013 (Όχι δηλαδή τυπική εγκατάσταση) με την απαραίτητη ύπαρξη φυσικά της Access. Δυστυχώς με παλιότερες εκδόσεις υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας των βιβλιοθηκών και δεν θα δουλέψει. Έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει δυνατότητα αναβάθμισης χωρίς πρόβλημα, με την προσθήκη νέων δυνατοτήτων και βελτιώνοντας τις ήδη υπάρχουσες.

Τον Μάιο του 2006 έγινε προφορική παρουσίαση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενών, στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής, στην Κέρκυρα, όπου απέσπασε πάρα πολύ καλές κριτικές και σχόλια. Στα τέλη του ίδιου μήνα αρχίζει η λειτουργία του προγράμματος και στο Π.Ι. της Αγ. Ευθυμίας. Τον Ιούνιο του 2006 εγκαθίσταται σε όλα τα Π.Ι. που βρίσκονται υπό την ευθύνη του Κέντρου Υγείας Ιτέας. Σύνολο η εφαρμογή τρέχει πια σε 11 ιατρεία πια. Σε 5 από αυτά, η εφαρμογή τρέχει σε μορφή δικτύου, σε δύο υπολογιστές, με κοινή βάση δεδομένων για τους δύο χειριστές-ιατρούς του Περιφερειακού Ιατρείου, αφού τα ιατρεία αυτά είναι διθέσια. Τον Σεπτέμβριο του 2006 εγκαθίσταται και στα 5 Περιφερειακά Ιατρεία που είναι υπό την ευθύνη του Κέντρου Υγείας Λιδορικίου, οπότε και με αυτά το πρόγραμμα τρέχει πια σε ολόκληρο τον νομό Φωκίδας. Το πρόγραμμα αυτή την στιγμή λειτουργεί / τρέχει σε όλα τα Π.Ι. περιοχή ευθύνης του Κ.Υ. Ιτέας από τον Ιούνιο του 2006, με απόλυτη επιτυχία. Από τις αρχές Σεπτέμβρη του 2006, τρέχει και σε όλα τα Π.Ι. που είναι υπό την ευθύνη του Κ.Υ. Λιδορικίου. Το πρόγραμμα πια τρέχει σε 16 Π.Ι. συνολικά του νομού Φωκίδος.

Το πρόγραμμα έχει δοθεί από τους δύο κατασκευαστές του προς χρήση στο Κ.Υ. Ιτέας και το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας εντελώς δωρεάν, με σκοπό να εξοπλιστούν όλα τα Π.Ι. της περιοχής ευθύνης του Κ.Υ. Ιτέας αρχικά και στην συνέχεια τα Π.Ι. στην περιοχή ευθύνης του Κ.Υ. Λιδορικίου.

Η εφαρμογή αυτή δεν έχει καμία σχέση με το Κ.Υ. Ιτέας. Έχει απλώς παραχωρηθεί δωρεάν στο Γ.Ν. Άμφισσας, όπου ανήκει διοικητικά το Κ.Υ. Ιτέας και έγινε η πρώτη εφαρμογή στα Π.Ι. που του ανήκουν, στα οποία Π.Ι. άνηκε και το δικό μου μέχρι και τις 31/10/2006.

Αυτή την στιγμή, ο "Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενών", τρέχει σε αρκετά Π.Ι., δημόσια νοσοκομεία και σε ιδιωτικά ιατρεία ανά την Ελλάδα. Ελπίζω να μπορέσει να μπει μία κοινή ηλεκτρονική αρχειοθέτηση, ώστε να γλυτώσουμε από αρκετή γραφειοκρατία κάποτε.

Τον Νοέμβριο του 2006 το πρόγραμμα αναβαθμίζεται στην έκδοση v.1.1. Η αναβάθμιση έγινε από εμένα, καθαρά σε σχεδιαστικό επίπεδο, σε κάποια κομμάτια της εφαρμογής που ήμουν εγώ αρχικώς υπεύθυνος, βελτιώνοντας και διορθώνοντας κάποια προβλήματα που οφείλονταν κυρίως σε bugs της ίδιας της Access. Με την αναβάθμιση αυτή, αλλάζουν και οι ελάχιστες απαιτήσεις πια της εφαρμογής.

Τον Ιανουάριο του 2007 για πρώτη φορά δίνετε η δυνατότητα να κατεβάσετε μία demo έκδοση του προγράμματος, ώστε να το δοκιμάσετε.

Τον Απρίλιο του 2007 παρουσιάζετε για 2η φορά ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενών, στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής στο Ηράκλειο Κρήτης, με θέμα " Ο Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος Ασθενών - Ένας χρόνος μετά ". Υπήρξε ενδιαφέρον από το κοινό, και έλαβε άριστες κριτικές. Ακόμα, για πρώτη φορά παρουσιάστηκε η επερχόμενη έκδοση για τα Κέντρα Υγείας, όπου υπήρχε η σκέψη να είναι διαθέσιμη στο μέλλον για όποιον ενδιαφέρεται. Επίσης την ίδια περίοδο τελειώνω επιτέλους και ένα αρχείο βοηθείας για τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενών. Αν και κανονικά έπρεπε να είχε φτιαχτεί αρχικώς, μαζί με την εφαρμογή, δυστυχώς λόγω έλλειψης χρόνου δεν ήταν δυνατό. Το αρχείο βοηθείας, δείχνει με εικόνες και παραδείγματα πως δουλεύει ο Ηλεκτρονικός Φάκελος, δείχνοντας ακόμα και τα πιθανά μηνύματα λάθους που μπορεί να συναντήσετε.

Τον Μάιο του 2007 γίνεται προφορική παρουσίαση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενών, στο 33ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, στην Αθήνα.

Σεπτέμβριος 2007. Βγαίνει η έκδοση v1.2. Η έκδοση αυτή δεν διαφέρει σε κάτι από την προηγούμενη εκτός σε ότι μπορούνε πια να την αποκτήσουν όλοι (ιδιώτες και μη)!

Φεβρουάριος 2008. Η εφαρμογή τερματίζεται και σταματάει η όποια περαιτέρω ανάπτυξη αυτής με την μορφή που έχει, μετά από κοινή απόφαση των δύο κατασκευαστών της.

Το πρόγραμμα έχει σταματήσει από τον Φεβρουάριο του 2008 να δίνεται δωρεάν. Με την αναβάθμιση του προγράμματος στην έκδοση 2.0, άρχισε να δίνεται με την εμπορική του πια μορφή.

20/12/2013: Δυστυχώς με μεγάλη μου λύπη έμαθα ότι το project αυτό σταμάτησε να τρέχει εδώ και πάρα πολύ καιρό στα περιφερειακά ιατρεία του νομού Φωκίδας. Κρίμα γιατί ήταν μία πρωτοποριακή προσπάθεια που αντίστοιχη δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Ελπίζω για όσο καιρό δούλεψε, να άρεσε στους συνάδελφους-χειριστές και να βγήκε κάτι τελικά από όλο αυτό.